sfredelitorul tulpinilor

Sfredelitorul tulpinilor – Cossus cossus

31.5.16 By - Fara comentarii

 sfredelitorul tulpinilor 1Sfredelitorul tulpinilor este o specie polifaga, ce prezinta o generatie la doi ani. In prima iarna, hiberneaza in galerii sapate in scoarta, de larvele neonate, iar in cea de-a doua iarna, hiberneaza ca larva complet dezvoltata, in galerii sapate in lemn. Dauna este produsa de larve, care rod initial, intre scoarta si lemn, apoi in lemn. Din galerii este eliminat rumegus, excremente si un lichid vascos. Cu timpul pomii si arborii se usuca.

Larvele sapa galerii longitudinale ascendente, profunde, in ramuri si trunchi. Orificiile galeriilor sunt pline cu rumegus, roscat, cu miros de acid acetic. In galeriile astfel formate, intra diferite microorganisme, care determina putrezirea lemnului. Pomii grav atacati, trebuie imediat taiati si arsi, iar plantatiile trebuie mentinute intr-o stare buna de sanatate. Nu se intreprind masuri speciale de combatere, insa in cazuri speciale se pot injecta produse fitosanitare in galeriile sapate de larve sau se aplica tratamente de combatere, impotriva adultilor cu avizul specialistilor.

La atacuri puternice se procedeaza la stropirea bazei tulpinii, cel mult la 2-3 metri de la sol, cu diverse insecticide. La exemplarele valoroase, se pot introduce in galerii tampoane imbibate cu sulfura de carbon. Ramurile atacate se usuca, mai ales cele de 0,5-2,0 cm grosime, datorita galeriilor pe care le fac omizile. Galeriile sunt mai largi, mai lungi si mai neregulate la speciile cu lemn moale si mai scurte mai inguste si mai drepte la cele cu lemn tare.

La orificiul de iesire din galerie se observa excremente, umede roscate. Din cauza atacului, pomii tanjesc in dezvoltare, iar lastarii raman piperniciti si in cele din urma se usuca. Sfredelitorul ramurilor ataca marul, parul, agrisul si diferite plante de ornament ca: ulm, tei, liliac.

Ataca peste 150 specii de arbori fructiferi şi forestieri; ramurile atacate se usuca, pomii se degarnisesc de ramuri si se usuca.

Combaterea chimica se poate face prin injectarea in scoarta pomului urmatoarele insecticide: Decis Mega, Karate Zeon , Coragen pentru combaterea adultilor.

Informatii despre cum sa scapi de:

Testimoniale

MIRCEA BUTUCEANU, CALARASI

Promtitudine si seriozitate. Va multumesc! Recomandam acest magazin pentru prestatori

MIRCEA BUTUCEANU, CALARASI

ANDREI, BRASOV

Ma bucura faptul ca exista un magazin ca al dvs. in Brasov. Mult noroc in continuare si continuati in aceasta directie

ANDREI, BRASOV

MIHAI ENE, TIMISOARA

Tratamentul recomandat de dvs. chiar a dat rezultate, recomand mai departe Solfac EW 50 pentru tratament capuse

MIHAI ENE, TIMISOARA

TUDOR ILEANA, ILFOV

Va multumesc de promtitudine si seriozitatea cu care ati solutionat problema mea. Produsele pentru daunatori recomandate au dat rezultate reale

TUDOR ILEANA, ILFOV

MARIANA, VRANCEA

Va multumesc pentru promtitudine. Sfaturile primite de la dvs. mi-au fost de un real folos, iar cultura mea de salata arata bine, am scapat de daunatori si de eventuale boli care putea afecta cultura. Sunt multumita!

MARIANA, VRANCEA

0771 405 339