Aerisirea solarului

on
Categorii:Ingrijirea plantelor

Primavara

Primavara devreme cand temperatura atmosferica este scazuta, in jur de 5 grade, solariile se mentin inchise pentru a pastra caldura acumulata in interior si pentru a mentine o temperatura mai mare cu 6-10 grade fata de exterior. Aerisirea se poate face doar atunci cand temperatura la interior este de 25 grade si are tendinta sa creasca pana in jurul orelor 10 mai ales in zilele cu soare. Daca solarul este incalzit cu balegar sau in solar exista o lada cu compost de balegar care degaja dioxid de carbon si amoniac, aerisirea se face si in zilele innorate, proportional ca durata cu temperatura acumulata in interior.

Pe masura ce vreme se incalzeste si temperatura in interior dapeseste 25 grade se recomanda aerisirea in zilele insorite pe la capetele solarului, intre orele 10-16. Este necesara inchiderea solarului la orele 16 deoarece pana la asfintit sa se poata acumula un plus de caldura, care este necesar in noptile in care temperaturile pot scadea sub 0 grade.

Vara

Incepand cu luna iunie solarul ramane deschis si ziua si noaptea atunci cand temperatura exterioara nu mai coboara sub 20 grade. Tot din luna iunie se incepe aerisirea se face si prin laterale, prin ridicarea poalelor solarului. Daca temperatura interioara depaseste 28-30 grade in timpul zilei este necesara aerisirea solarului si prin acoperis, iar daca acest lucru nu se poate face se ridica mai sus poalele solarului.

Toamna

Odata cu venirea toamnei si scaderea temperaturii sub 20 grade pe timpul noptii, solarul se inchide, iar aerisirea se face doar la nevoie pe la capete. In zilele cu vant si reci solarul se tine inchis primavara si toamna. Daca temperatura din solar tinde sa depaseasca 25 grade, aerisirea se va face prin usa din partea opusa celei care bate vantul.