Alternarioza

on
Categorii:Alternarioza, Boli comune la plante

 

Alternarioza este o boala cauzata de catre ciupercile din genul Alternaria spp. Ca si caracteristica boala poate sa atace plantele in toate fazele de vegetatie.

Daca atacul este asupra rasadnitelor pe acestea se dezvolta pete alungite, neregulate si de culoare brun inchisa. Ciuperca ataca tulpina plantei in jurul ei, de unde si simptomul cunoscut drept putregaiul in forma de guler. Atacul cel mai frecvent este asupra frunzelor bazale, iar boala se manifesta sub forma unor pete izolate, in forma de cerc, de culoare maro si dispuse concentric.

Daca boala nu este descoperita si tratata la timp, dimensiunea si numarul petelor se mareste, iar frunzele atacate se usuca. Boala se intinde usor de pe tulpini si frunze inspre petioluri si pedunculi unde produce pete circulare brun inchise. Asupra fructelor ciuperca se extinde sub forma de pete mici, adancite si circulare, care apar cel mai frecvent in zona penduncului. Daca boala avanseaza petele capata culoare inchisa si devin lucioase. Ciuperca fructifica prin conidiofori si conidii pe suprafetele infestate, din moment ce boala nu este combatuta.

Alternarioza este o boala care ataca plante ca: ardei, cartof, pastarnac, morcov, pepene, patrunjel si tomate.

Plante atacate: ardei, cartof, morcov, pastarnac, patrunjel, pepene, tomate.

Combatere chimica in culturi se realizeaza cu fungicide ca: Antracol 70 WP, Bravo 500 SC, Curzate Manox, Equation Pro sau Ortiva 250 SC.