Amenajarea si ingrijirea serei pe timp de iarna

on
Categorii:Ingrijirea plantelor

Cresterea legumelor, fructelor si plantelor aromatice nu trebuie neaparat sa se puna pe pauza in momentul in care vine anotimpul rece. In acest articol vom vorbi despre cum puteti sa amenajati si ingrijiti sera pe timp de iarna.

Beneficiile serei pe timp de iarna

Pentru ca o sera ofera plantelor protectie plantelor de temperaturile scazute, de precipitatii si alte conditii nefavorabile dezvotarii lor, conditii de mediu la care sunt expuse cand sunt cultivate in exterior. Sera ofera un mediu controlat din punctul de vedere al temperaturii, umiditatii si chiar luminozitatii. Astfel, plantele crescute in sera vor avea toate atuurile necesare pentru o dezvoltare armonioasa.

  1. O sera construita si amenajata corespunzator va reduce semnificativ cheltuielile pe timpul iernii din doua puncte de vedere: costurile cu reparatiile vor fi mult scazute, iar productia va fi mai mare si mai sanatoasa, reducand cheltuielile cu legume, fructe sau plante aromatice necesare consumului.
  2. Productia din sera te face sa nu mai fii dependent de ofertele din magazine sau piete.
  3. Ai siguranta produselor pe care le consumi. 
  4. Ai o activitate relaxanta si sanatoasa si pe timpul iernii. Daca alegi varianta unei sere, este clar ca te pasioneaza gradinaritul, iar mentinerea acestei activitati si pe timpul iernii aduce doar beneficii, atat fizice, cat si psihice.

Pregatirea serei pentru iarna

plante in seraLumina si incalzirea 

Pentru a oferi plantelor lumina si incalzire, sera trebuie pozitionata astfel incat sa se poata profita la maxim de  razele soarelui. In plus, ar trebui sa aveti in vedere investitia intr-un panou solar pentru incalzire si iluminare. Investitia se va amortiza destul de rapid si este o varianta mai sigura decat incalzirea electrica si cea pe gaz. Pentru ca soarele este o sursa continua de energie, folosirea panoului solar asigura caldura si lumina constanta pentru plantele din sera pe timpul iernii.

Ventilatia

Este de asemenea important ca sera sa fie ventilata corespunzator pe timpul iernii. Scopul aerisirii serei pe timpul iernii nu este precum in timpul anotimpului calduros, controlul temperaturii, ci pentru controlul umiditatii.

Intrucat exista o diferenta foarte mare intre temperatura din interiorul serei si cea de afara, in interiorul se rei se formeaza condens. Acesta duce la cresterea nivelului umiditatii care favorizeaza aparitia bolilor si unor daunatori. Ventilatia va indeparta excesul de umiditate si va tine in echilibru temperatura.

seraNivelul de dioxid de carbon

Dioxidul de carbon este esential pentru procesul de fotosinteza si implicit pentru dezvoltarea armonioasa a culturilor. Desi aerisirea constanta reface concentratia de dioxid de carbon din sera, exista o modalitate destul de usoara de a creste nivelul concentratiei de dioxid de carbon din sera: o lada de compost. Se pot folosi diverse materiale organice precum resturi din bucatarie, iarba, gunoi de pasare etc. Acestea, prin descompunere, produc dioxid de carbon si caldura.

Tineti minte ca in lada de compost trebuie adaugat periodic continut noi pentru ca reactia de descompunere sa fie constanta. De asemenea, continutul lazii trebuie rascolit saptamanal.

Verificarea serei inainte de venirea gerului

Inainte ca temperaturile sa scada considerabil este indicat sa se faca o verificare detaliata a serei: geamuri, pereti usi, podele ventilatie. Trebuie redus la minim riscul infiltrarii apei, perderii de caldura sau aparitia daunatorilor. Acesti factori pot compromite ireparabil cultura din sera pe timp de iarna.

Izolati spatiile prin care poate intra frigul cu spuma izolatoare sau alte materiale izolante.

In noptile foarte geroase, pentru a oferi un plus de protectie plantelor, acoperiti-le cu invelitori horticole.

 

Culturile de sera sunt in general expuse la lipsa nutrientilor si necesita ingrasaminte. Recomandam: