Atentie la muscatura de capuse, prevenire, boli si simptome

on
Categorii:Capuse, Informatii despre daunatori

capusa pe iarbaAdesea, suntem tentati sa iesim in aer liber, in parcuri sau sa mergem cu picioarele goale prin iarba. Este evident ca dorim sa profitam de vremea frumoasa, dar rareori ne gandim la ce pericole putem fi expusi. Capusele traiesc in iarba, in zonele impadurite si bineinteles se adapteaza usor pe animale. Prin intermediul patrupedelor, capusele pot fi transmise oamenilor.

Capusele sunt paraziti care se hranesc pe organisme vii cu sangele acestora. Sunt mici, cam cat gamalia unui ac, iar nutritia lor cu sange fac sa isi mareasca corpul.

Zonele favorabile capuselor sunt cele calde, umede si cu clima temperata. Ele se stabilesc adesea pe corpul oamenilor in zona axilara, inghinala sau la nivelul parului. De aceea ar fi bine ca atunci cand iesiti in aer liber, la intoarcere sa va controlati in zonele enumerate mai sus. Daca nu va dati seama va exista un risc mare de transmitere de boli cu consecinte grave.

muscatura de capuseMuscatura capusei nu este foarte greu de identificat, deoarece acestea sunt atasate de piele.

Simptomele pot exista sau nu, iar daca aveti simptome ca dureri, eruptii, dificultati respiratorii sau umflaturi in locul afectat se recomanda consultarea de catre un medic.

Capusele pot trasmite bolile doar prin muscatura, iar simptomele adesea intalnite sunt ameteala, durerea de cap si febra.

Bolile care pot fi transmise de capuse pot fi babesioza, boala Lyme (Bolerioza), encefalita transmita de capusa, febra hemoragica si febra recidiva.

Pentru a nu va expune acestor paraziti este indicat sa luati cateva masuri de protectie, cum ar fi: – utilizarea unor spray-uri protectoare care se pot aplica pe piele;
– echiparea cu pantaloni care impiedica accesul insectelor;
– evitarea mersului in talpile goale prin iarba sau tufisuri.

Daca aveti animale de companie si acestea prezinta capuse ar fi indicat sa fie vazuti de catre un medic veterinar si tratate. In zonele enumerate trebuie facuta o dezinsectie cu insecticide chimice ca: Solfac EW 50, Ficam WP 80 sau Neostomosan.