Afișez 1–40 din 127 de rezultate

Filtreaza

Fungicide

Fungicide:

Fungicidele sunt produse de tratament pentru plante. Acestea au scopul de a trata bolile plantelor in toate stadiile de vegetatie. Produse fungicide comercializate de catre Fitomag SRL sunt produse formulate care au la baza un ingredient activ si ingrediente inerte. Ingredientele inerte imbunatatesc actiunea de tratament. Acestea se dilueaza in general cu apa. Aplicarea lor se face prin sprayer-e sau prin pulverizare.

Echipamentele de aplicare constau din aplicatoare de mana, pulverizatoare de presiune, echipamente de pulverizare de dimensiuni mari auto-purtate sau capabile de aplicare din aer.

In sere si solarii, fungidele se pot aplica fie prin pulverizare, fie cu ajutorul generatoarelor de ceata calda, generatoarelor de ceata rece sau prin aerosoli. Pulverizarea integrala a partii vegetale a plantelor de cultura este necesara. Fungicidele nu au capacitatea sa fie translocate in planta pe alta zona decat cea in care intra in contact. Ajustarea duzelor echipamentelor de pulverizare este necesar sa fie realizata pentru a imbunatatii zona de acoperire a tratamentelor efectuate.

Fungicide de contact si fungicide sistemice

Fungicidele de contact raman active doar pe suprafata de exterior a plantei. Acest tip de fungicide au potential fitotoxic (toxice pentru plante). Ele pot sa afecteze planta daca ajung la interiorul acestora. Fungicidele sistemice sunt absorbite in interior de planta. Majoritatea fungicidelor sistemice se deplaseaza foarte putin in interiorul plantei de la zona de aplicare. Fungicidele capabile sa circule in toata planta se aplica la nivelul radacinii. Pentru acestea sunt necesare cunostiinte si experienta atunci cand sunt aplicate pentru a nu afecta planta. Fungicidele sistemice se pot deplasa doar o singura data in planta. Ele nu sunt capabile sa fie translocate repetat in interiorul acesteia.

Fungicide preventive si fungicide curative:

Fungicidele de contact sunt fungicide preventive, care actioneaza prin contact pe suprafata plantei unde au fost aplicate. Repetarea tratamentului este necesara pentru protectie in stadii diferite de vegetatie. In aceeasi masura pentru a reinnoi tratamentul: dupa operatiuni de udare, irigare sau stres cauzat de factori de mediu si de alti factori. Fungicidele de contact pot sa fie denumite si fungicide reziduale datorita faptului ca fungicidele raman pe suprafata plantei sub forma de reziduri pentru o perioada. Datorita capacitatii fungicidelor sistemice de a patrunde in planta, aceste fungicide sunt atat preventive, cat si curative (de combatere sau de recul). Amandoua tipuri au efect asupra factorilor patogeni care afecteaza plantele.

Fungicide punctuale si fungicide cu actiune multipla

Fungicidele punctuale actioneaza doar intr-un singur mod in metabolismul agentului patogen sau impotriva unei singure enzime sau proteine necesare dezvoltarii fungilor. Fungicidele punctuale au o toxicitate specifica care nu afecteaza plantele tratate. Pot sa fie absorbite de planta, astfel avand actiune sistemica. Datorita actiunii punctuale sunt intalnite cazuri in care agentul patogen dezvolta imunitate la actiune fungicidelor punctuale. Este necesara doar o singura mutatie in metabolismul acestuia ca substanta activa sa devina ineficienta.

– Fungicidele cu actiune multipla afecteaza simultan un numar diferit de fungi, spori sau de agenti patogeni. Gama de produse cu o astfel de actiune este una limitata. Modern, cercetatorii cauta sa dezvolte fungicide punctuale care sa nu produca mutatii si rezistenta la tratament.

Clasificare dupa modul de actiune:

Fungicidele ucid fungii prin distrugerea membranelor celulare. Acest lucru este posibil prin inactivarea enzimelor sau proteinelor necesare pentru dezvoltare. Ele pot sa actioneze si prin inhibarea proceselor vitale de dezvoltare (producerea de energie sau respiratie). Exista si variante de fungicide capabile sa intervina in metabolismului agentului vizat prin blocarea producerii de steroli vegetali sau de chitina.

Fungicide organice si fungicide anorganice:

Fungicidele pot sa fie clasificate si dupa compozitia lor chimica. Din punct de vedere chimic, molecule organice sunt cele care contin atomi de carbon in structura lor. Molecule anorganice nu contin acest tip de atomi. Fungicidele anorganice pe baza de sulf sau ioni metalice (exemplu: cupru, cadmiu sau mercur) sunt toxice pentru fungi. Fungicidele organice sunt cele mai des intalnite si contin atomi de carbon in compozitie. Termenul de “organic” folosit in chimie este diferit de termenul “organic” folosit in agricultura. In agricultura se refera la un criteriu holistic pentru un agrosistem.