Afișez toate cele 12 rezultate

Filtreaza

Mana

 

Fungicid mana:
Ciuperca de mana numita si Phytophthora infestans, ataca toate organele aeriene ale plantei, de la tulpina, pana la fruct. Mana este o boala care ataca toate organele plantelor. Astfel ca este capabila sa se extinda pe frunze, tulpini, flori si fructe.

Primele simptome ale bolii apar spre mijlocul lunii iulie. Simptomele sunt vizibile pe frunzele bazale ale plantei. Simtomele apar sub forma unor pete aproape circulare si neregulate ca si forma. Dimensiunile acestor pete sunt de 3-15 mm in diametru. La primul atac petele sunt de culoare verde-galbui, avand aspect umed. Urmatoarea etapa duce la schimbarea culorii, astfel ca ele devin cenusii brune, fiind inconjurate de o zona ingusta decolorata. In conditii favorabile, petele se extind pe o suprafata mai mare.

Pe partea de inferior a frunzelor, la nivelul petei se observa un puf fin, albicios care reprezinta sporii ciupercii. In cateva zile frunzele atacate se usuca si putrezesc. Foarte frecvent intalnita este si forma de atac pe fructe, care sunt infectate incepand cu primele faze de dezvoltare, pana aproape de maturare. La suprafata fructelor apar pete mici cu o forma neregulata, de culoare verde-maslinie, lucru ce le face usor de confundat cu pulpa fructului. Aceste pete devin in scurt timp de culoare maslinie inchisa, se extind si cuprind portiuni mari (3-4 cm) din fruct. In conditii de umiditate ridicata petele dezvolta un puf fin albicios. Fructele bolnave se desprind si cad prematur, ca urmare a putrezirii pedunculului.

La atacuri puternice, mana se extinde si la tulpini, atacul fiind tot de forma unor pete. La inceput mici, ovale, cenusii brune, care apoi se extind si inconjoara tulpina pe portiuni mari, de 10-20 cm. De regula, tulpinile putrezesc si sunt foarte sensibile. Productia de fructe este grav afectata.

Tratamentul pentru mana se realizeaza cu ajutorul fungicidelor specifice.