Afișez toate cele 28 de rezultate

Filtreaza

Rugini

Rugina

Rugina este o boala infectioasa a plantelor. Fiind provocata de ciuperci microscopice patogene, se manifesta prin aparitia unor pete brune-ruginii pe frunze, inflorescente, tulpini si ajunge sa impiedice dezvoltarea normal a frunzelor.

Principalele planta gaze sunt: fasole, grau,floarea soarelui, prun si trandafir;

Rugina fasolei (Uromyces appendiculatus)

Simptome: Rugina are loc pe frunze, foarte rar pe tulpini si pastai. In primavara se pot observa pete albicioase, apoi galbui-brune, iar in dreptul acestora in partea superioara sunt punctisoare mici reprezentate de picnidiile ciupercii, ia pe partea inferioara sunt ecidiile, dispuse in forma de cercuri si de culoare galbui. Plantele atacate se rasucesc, se usuca si cad.

Rugina garoafelor (Uromyces caryophyllinus)

Simptome: Atacul are loc pe toate organele supraterane ale plantelor, cu frecventa pe frunze si tulpini. Pe aceste frunze apar pete mici, rotunde sau ovale de culoare galben-bruna. Frunzele atacate se ingalbenesc si se usuca, astfel duce la o dezvoltare slaba a plantelor.

Rugini la grau (Puccinia recondita –Rugina bruna a graului, Puccinia striiformis – Rugina galbena a graului, Puccinia graminis – Rugina neagra a graului).

Aceasta boala poate fi foarte pagubitoare. Sunt atacate fete ale limbului, teciile, tulpinile. In urma atacului se produc infectii secundare la temperaturi scazute (10-12 grade C) si umiditate mare (peste 80%).

Rugina la floarea soarelui (Puccinia helianthi)

Simptome: Boala apare primavara devreme, pe cotiledoane, pe frunze de la baza plantelor unde apar pete galbui-portocalii, circulare de 5-10 mm diametru. In zona acestor pete se pot forma picnidii si ecidiile ciuperci. Frunzele atacate se ofilesc si se usuca prematur.

Rugina frunzelor de prun (Tranzschelia pruni-spinosae)

Simptome: atacul are loc pe la sfarsitul lunii iulie, iar pe frunze apar pete mici de culoare galbena.Un atac puternic duce la defolirea prematura.

Rugina trandafirului (Phragmidium disciflorum)

Simptome: atacul agentului patogen are loc pe toate organele supraterane ale plantelor (frunze, ramuri tinere, pedunculi florari si muguri). Rugina apare primavara cand pe partea superioara a frunzelor apar pete galbene, iar pe partea inferioara se formeaza lagare portocalii, circulare.