Afișez 1 rezultat

Filtreaza

Taciunele zburator al cerealelor

 

Taciunele zburator al cerealelor – Ustilago tritici

Simptome

Plantele atacate de taciunele zburator prezinta o inaltime mai scazuta si un aspect rigid. La rasarirea spicului din burduf, se poate observa ca este invelit intr-o membrane fina, argintie sub care componentele spiculetelor sunt distruse si transformate intr-o pulbere bruna-negricioasa. In momentul in care se rupe membrana , vantul va raspandipulberea de spori si din fostul spic ramane doar axul. Atacul taciunelui se observa numai la spicul tulpinii principale, alteori si la spicele fratilor.

Sporii germineaza in florile deschise si formeaza un miceliu ce infecteaza embrionul, astfel se formeaza hife durabile cu pereti grosi. In cazul in care infectia intarzie si bobul si-a format epiderma. Hifele ciupercii nu mai pot patrunde in tesuturi. Miceliul care a infectat bobul ramane acolo in asteptare pana la semanat.

Ciuperca are un ciclu evolutiv de 2 ani agricoli, in primul an infectia are loc la nivel floral, iar in al doilea an se observa simptomele atacului. Raspandirea se face prin spori in lan cu ajutorul vantului , iar de la o tarla la alta se poate face prin semintele infectate.