Afișez toate cele 28 de rezultate

Filtreaza

Ingrasaminte

Ingrasaminte:
Ingrasamintele sunt necesare plantelor pentru o dezvoltare sanatoasa in ciclul vegetal. Majoritatea nutrientilor necesari cresterii si dezvoltarii plantelor se regasesc in sol, dar uneori in cantitati insuficiente. Cantitatea insuficienta de nutrienti nu pot sustine o productie maxima. Calitatea solului si conditiile climatice pot sa limiteze procesul de hranire cu nutrienti, in perioada de vegetatie. Pentru o nutritie completa se folosesc ingrasaminte.

Ingrasamintele comercializate de catre Fitomag SRL sunt menite sa asigure o dezvoltare sanatoasa a plantelor. Ele suplimenteaza deficitul de nutrienti datorat factorilor de mediu sau de sol. Plantele au nevoie de 13 minerale esentiale. Aceste minerale au un rol in dezvoltarea sanatoasa a plantei. Daca oricare dintre aceste minerale lipseste, dezvoltarea plantei si productia finala este redusa si afectata.

Culturile de cereale se folosesc de nutrienti pentru crestere. Ele pot circule intern mineralele necesare de la nivelul radacinii, spre stern si spre frunze. Aceasta translocare se realizeaza din momentul vegetatiei pana in faza finala de recoltare.

Pomii necesita nutrienti diferiti fata de culturile anuale. Ei sunt capabili sa depoziteze nutrienti ca nitrogenul in tulpina, in ramuri si in frunze. Pot sa transporte intern in punctele cheie pe perioada de crestere. Ingrasamintele sunt necesar sa fie utilizate atunci cand fructele ajung la maturitate. Se utilizeaza si inainte de dezvoltarea acestora. Sunt necesari in situatiile in care conditiile climatice si de mediu, reprezinta factori de risc.

Plantele cultivate in sera si in solarii sunt cele mai expuse la lipsa nutrientilor si necesita ingrasaminte. In astfel de medii de crestere, cultivatorii realizeaza medii artificiale in care ofera hrana si apa necesara plantelor.
Categorii principale de nutrienti din ingrasaminte:
Nitrogenul (N): Este necesar pentru majoritatea plantelor de cultura. Nitrogenul este important in procesul de realizarea a clorofilei. El este folosit si in procesele de sintetizare a proteinelor. Clorofila este pigmentul produs de planta responsabil de fotosinteza si hranirea plantei. Atunci cand nitrogenul lipseste frunzele plantelor se ingalbenesc, iar planta isi reduce cresterea.

Fosfor (P): Este un component vital pentru realizarea adenozei trifosfate (atP). Acest proces duce la producerea de energie necesara proceselor vitale ale plantei. Fosforul nu ajuta la o dezvoltare spectaculoasa a plantei, dar este fundamental in dezvoltarea sanatoasa a acesteia.

Potasiu (K): Este necesar pentru toate plantele si adesea in cantitati mai mari decat nitrogenul. Potasiul regleaza cantitatea de apa din interiorul plantei. Este nutrientul care ajuta la productia de fructe si legume cu dimensiuni optime, suculente si dulci.
Categorii secundari de nutrienti din ingrasaminte:
Calciu (Ca): Este nutrientul care intareste peretii celulari al plantelor. El previne aparitia echimozelor si a bolilor la nivelul fructelor, salatelor si a cerealelor. Plantele cu deficit de calciu vor avea o dezvoltare slaba, Astfel plantele vor fi expuse atacurilor diferitelor boli. In aceeasi masura, plantele care contin un nivel optim de calciu, vor produce fructe si legume cu calitati nutritionale mari (spre exemplu: valori mai mari de vitamina C si de antioxidanti la tomate).

Magneziu (Mg): Nutrient important in producerea de clorofila si de enzime care duca la dezvoltarea plantelor. Deficitul de magneziu la plante duce la limitarea fotosintezei. Lipsa hranirii duce la dezvoltarea de plante sub conditii optime de crestere. Cele mai afectate plante de lipsa de magneziu sunt culturile de orez si de cartofi.

Sulf (s): Este un nutrient necesar plantei pentru sintetizarea amino-acizilor si a proteinelor. Deficitul de sulf si de magneziu, duce la hranire insuficienta a plantelor. Cresterea lor este incetinita, iar frunzele sunt firave si se ingalbenesc. Sulful este important in special pentru sintetizarea proteinelor in culturile de cereale.
Micronutrienti prezenti in ingrasaminte:
Din categoria micronutrientilor, complementari cu actiunea nutrientilor principali si secundari, fac parte:

Mangan (MN), Fier (Fe) si Cupru (Cu): sunt necesari pentru fotosinteza plantelor. Ei intaresc sistemului de protectie impotriva bolilor.

Brom (B): Este necesar pentru dezvoltarea radacinilor si in perioada de inflorire si de fructificare.

Zinc (Zn): Este necesar pentru productia de hormoni (exemplu: auxine), in interiorul plantelor. Lipsa acestuia duce la structuri neuniforme la nivelul organelor exterioare.

Molibden (Mo): Este necesar in sistemul de realizare a enzimelor care controleaza absorbtia de nitrogen.