Afișez toate cele 12 rezultate

Filtreaza

Gandacul de Colorado

Insecticide gandacul de Colorado:
Gandacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata) este o insecta din ordinul coleopterelor, din familia chrysomelidelor. Este raspandita la nivel mondial, asociata cu locurile de cultura si de depozitare a cartofilor.

Prin pagubele pe care le produce, datorita prolificitatii ridicate, cat si ca urmare a posibilitatilor de raspandire (pe cale naturala, cat si prin transportul cu diferite produse alimentare). Aceasta specie este considerata un adevarat flagel pentru culturile de legume solonacee de pe majoritatea zonelor globului.

Pe langa faptul ca este greu de combatut el se inmulteste extraordinar de repede, mananca foarte mult si se raspandeste la distante mari. Pagubele pe care acesta le aduce culturilor, in cazul cand nu se iau masuri imediate, pot ajunge pana la distrugerea suprafetei cultivate. Gandacul din Colorado ataca diferite specii de plante din familia Solanaceae. Dintre solanaceele cultivate sunt atacate cartofulvineteletomatele. Sunt atacate spontan si plante ca zarna, laurul, maselarita, matraguna. Intamplator pot fi atacate si alte specii de plante ca salata, loboda, lucerna.

Tomatele nu sunt atacate decat de adultii hibernanti, larvele sunt intalnite rar pe aceste legume. Deasemenea ardeiul este foarte putin atacat. Numeroase ponte s-au gasit pe buruienile din culturile de cartofi si anume: mohor (Setaria sp), pir (Agropyrum sp), volbura (Convolvurus Arvensis) si costrei (Sorghum Helapense), dar niciodata nu s-au gasit larve pe aceste plante.
Larvele gandacului de Colorado:
Speciile genului Solanum prezinta o gama de sensibilitate foarte diferita fata de atacul daunatorului. Adultii rod foliolele frunzelor incepand de la margine, putand sa produca in final defolierea plantelor. Cand nu mai gasesc plante verzi pentru hrana, gandacii pot ataca tuberculii de cartof, mai ales cei care se gasesc la suprafata solului sau fructele de vinete. Larvele tinere perforeaza, iar mai tarziu consuma in intregime limbul foliar. Larvele de varstele I – II consuma 6% din frunze, cele de varsta a III-a 20%, iar cele de varsta a IV-a 74%.

La atacuri puternice la plante nu raman decat resturi din tulpini. In cazul unor atacuri intense culturile de cartofi pot fi compromise. Iesirea gandacilor din sol corespunde cu inceputul lunii aprilie si poate continua pana la inceputul lunii mai. In cazuri exceptionale perioada se extinde si in cursul lunii iunie. Iesirea din sol se produce in cursul orelor de la amiaza cand temperatura este mai ridicata.