Afișez toate cele 3 rezultate

Filtreaza

Musculita Alba

Tratament insecticid musculita alba:
Musculita alba este un daunator intalnit in sere pe castravetirosiiardei grasifasole si pe diferite specii de plante ornamentale, cum ar fi hibiscuslantanefucsiapoinsettia (steaua Craciunului).

Principalul lucru de care trebuie sa tinem cont pentru protectie este igiena horticola. Asta inseamna ca in sera resturile vegetale se indeparteaza si se ard. Rasadurile si materialul saditor trebuie sa fie sigur, sanatos si din surse certificate.
Atacul musculitei albe:
Infestarea cu musculita alba de sera este periculoasa atat prin pagubele pe care insecta le produce in mod indirect, cat si pentru cele de care este direct responsabila. Musculita alba este un vector de transmitere important pentru mai multe virusuri ale plantelor. Dejectiile ei, care contin multe glucide, favorizeaza aparitia unor ciuperci patogene precum Alternaria sau Fusarium. Musca este polifitofaga, ceea ce inseamna ca ataca aproape orice planta din familiile: SolanaceaeCucurbitaceaeLeguminosaeLabiataeMalvaceaeRanunculaceaeCompositaeCruciferaeRosaceaeSaxiphragaceaeGeraniaceae.

Dintre plantele obisnuite de apartament, cel mai atacate sunt cercelusii (Fuchsia), trandafirii chinezesti (Hibiscus), cameleonul (Lantana), dar si pe plante aromatice precum cimbrumaghiransalvie sau rozmarin. In sera sau in gradina ataca mai toate legumele, dar mai ales tomatelecastravetiivinetele si ardeii. Frunzele atacate se pateaza si cad si treptat intreaga planta se ofileste.
Ciclu de viata al musculitei albe:
Musculita alba este fotosensibila, reactioneaza la stimuli precum lungimea de unda a luminii. Este atrasa in special de culorile galben si portocaliu. Au 1-2 mm lungime, o culoare alba, ca a fainii. In zona dorsala a toracelui este inserata o pereche de aripi albe. Corpul si aripile sunt acoperite de un praf lipicios si fin, care se acumuleaza in niste glande speciale. In zona ventrala a toracelui sunt inserate trei perechi de picioare.

Initial musculitele au trei perechi de picioare; dupa prima naparlire nimfele nu mai au picioare si devin imobile. In acest stadiu nimfa se aseamana cu un paduche testos mic si oval. In total musculita alba naparleste de patru ori, iar abia in ultimul stadiu de nimfa poate fi vazuta cu ochiul liber.

Femela depunde de la 10 pana la 400 de oua pe partea inferioara a plantei gazda. Ouale sunt depuse fie razlet, fie in grupuri circulare. Ele sunt ovale, putin ascutite si sunt atasate la un tub mic, care este adancit in suprafata frunzei. Acesta ii asigura oului umiditatea necesara, care ajuta la evolutia sa.