Afișez toate cele 3 rezultate

Filtreaza

Plosnita cerealelor

Tratament plosnita cerealelor:
Heteropterele (Heteroptera) (heteros= diferit; pteron= aripa), reprezinta un subordin de insecte hemiptere. Acest ordin cuprinde aproximativ 40.000 de specii terestre si unele de apa dulce. In Romania traiesc aproape 1.000 de specii inrudite cu plosnita cerealelor. Insectele din acest grup sunt cunoscute sub denumirea populara de plosnite (plosnita de camp, plosnita de padure, plosnita cerealelor, plosnita de pat).
Plosnita cerealelor:
Plosnita cerealelor sunt insecte daunatoare marilor culturi agricole (cum sunt cele de grau). Spre finalul sezonului agricol, in perioada septembrie – octombrie, din cauza lipsei de hrana, migreaza spre zonele urbane, constituindu-se intr-un factor de disconfort pentru populatie. Desi sunt inofensive pentru om, aceste plosnite provoaca o stare de repulsie prin mirosul puternic pe care il raspandesc atunci cand sunt atinse.

De culoare maron sau verde, in cazul exemplarelor tinere, aceste plosnite reprezinta un daunator. Seceta, este un factor important in dinamica populatiilor de plosnite a cerealelor. Insectele, avand temperatura corpului variabila (in functie de temperatura mediului in care traiesc) schimbarile de temperatura influenteaza toate procesele vitale. Acesti factori contribuie la potentialul de atac asupra plantelor de cultura, prin intermediul hranei fiind modificat comportamentul si prolificitatea. De regula, deficitul de umiditate si temperaturile ridicate intensifica atacul daunatorilor. Pe fondul debilitarii plantelor pagubele sunt mult mai ridicate.

In acest sens, un exemplu tipic este plosnita cerealelor (Eurygaster integriceps) care, nu intamplator, in multe tari din arealul de daunare este asociata prin denumirea populara cu soarele (sunn pest, süne, soune etc), insecta fiind mare iubitoare de vreme insorita si secetoasa. Aceasta relatie este cu atat mai relevanta in cazul adultilor hibernanti, care primavara invadeaza culturile, dupa o diapauza prelungita de cca. 220 zile. Dupa migrare din padure si instalarea in lanurile de grau, adultii hibernanti se hranesc intepand frunzele si tulpinile plantelor. Rezultatul este ca tesuturile de deasupra zonei intepate se usuca.

Este de precizat ca, in conditiile unor temperaturi ridicate, insectele trec la o hranire excesiv de activa. Agresivitatea fiecarui adult fiind sporita de acumularea necesarului de substante nutritive. Acoperirea nevoi de apa in vederea refacerii dezechilibrului hidric, materializat prin atacarea unui numar sporit de plante.