Catina alba, importanta, boli si daunatori

on
Categorii:De ce sa cultivam plante medicinale, Ingrijirea plantelor

Catina alba este un arbust care poate ajunge la inaltimea de 2-3 metri. Frunzele sunt lanceolate, lucitoare, iar pe dos cenusii-argintii. Florile acestui arbust sunt dioice, apetale si mici. Fructele sunt drupe false, ovoide, astringente si de culoare portocalie. Drupele se gasesc ingramadite pe varful ramurilor de doi ani si pot rezista pana la inceputul iernii.

In tara noastra planta creste spontan in zonele montane si premontane ca Delta Dunarii, dar cel mai frecvent, o intalnim in zonele deluroase. Pe terenurile degradate a dat un rezultat foarte bun, iar in prezent este cultivata ca si specie ornamentala.

Conditiile ecologice de adaptare a acestei specii se remarca prin rezistenta foarte buna la ger, ingheturi, dar si la limite de climate uscate. Tolereaza foarte bine excesului de umiditate si suporta solurile superficiale, scheletice, sarace si salinizate.

Arbustul este un bun fixator al coastelor alunecatoare, erodabile, dar si a nisipurilor. Deoarece tipul de inradacinare este foarte bine dezvoltat, planta capata un rol de protectie si ameliorare in zonele cu probleme. Solul prin prezenta acesteia devine bogat in azot, astfel realizeaza simbioze cu diferite bacterii.

O importanta utilizare a catinei este datorata fructelor sale. Astfel ca fructele se utilizeaza in industria alimentara, cat si famaceutica, deoarece au un continut bogat de vitamina C.

Este o specie rezistenta fata de factorii biotici. Astfel ca este putin afectata de actiunea bolilor sau a daunatorilor, fara a depasi pragul economic de daunare.

Principalele boli intalnite la catina:

Verticilioza (Verticilium spp.)

VerticiliozaBoala se intalneste frecvent in zonele de cultura a catinei si isi face prezenta pe plantatiile cele mai tinere de 5-8 ani. Simptomele verticilozei se recunosc dupa ofilirea si ingalbenirea frunzelor. Pe scoarta arbustilor, pot aparea umflaturi de culoare rosie. Daca o sectiune taiata din tulpina prezinta o brunificare a tesuturilor conducatoare, arbustii sunt infestati cu aceasta boala. In decursul unui an-doi se pot usca complet.

Prevenirea si combaterea acestei boli se poate efectua astfel:
– boala in stadiul incipient poate fi tratata cu anumite fungicide ca Topsin 70 WDG sau Topsin 500 SC.
– boala in stadiul avansat, trebuie eliminata prin arderea arbustilor afectati din plantatie.

Fuzarioza

FuzariozaSimptomele fuzariozei sunt asemanatoare cu cele de la verticiloza, insa in faza incipienta produce decolorarea nervurilor, dupa care ofilirea petiolului. Daca boala se afla in stadiu avansat, arbustii se vor usca ireversibil.

Prevenirea si combaterea fuzariozei se face astfel:
– boala in stadiul incipient poate fi tratata cu anumite fungicide ca Topsin 70 WDG sau Topsin 500 SC.
– boala in stadiul avansat, trebuie eliminata prin arderea arbustilor afectati din plantatie.

Rugina

RuginaBoala isi face aparitia prin simptome ca pete clorotice pe partea superioara a frunzelor. Dezvoltarea ruginei se face pe partea inferioara prin pustule portocalii. Evolutia bolii se poate recunoaste pe suprafetele frunzelor. Frunzele atacate agresiv se deformeaza intr-un final.

Combaterea ruginii se poate realiza cu tratamente chimice cu insecticide ca Topas 100 EC, Score 250 EC, Falcon 460 EC, Bravo 500 SC s.a.m.d.

Principalii daunatori ai catinei sunt:

Afidele

Specii polifage care migreaza de la o planta la alta. Atacul acestora se prezinta sub forma unor colonii pe partea inferioara a frunzelor, pe lastarii tineri si pe flori. Insectele se hranesc din sucul celular al plantelor, astfel duce la stresul acesteia. Atacul sever, poate determina moartea plantei.

Ca si metoda de combatere, tratamentul se poate efectua cu insecticide chimice ca Decis Expert, Confidor Energy, Mospilan s.am.d.

Quadraspidiotus perniciosus (Paduchele din San Jose)

Quadraspidiotus perniciosus (Paduchele din San Jose)Larvele si femelele acestei specii se raspandesc pe toate plantele afectate, inclusiv pe fructe. Astfel insectele se hranesc cu sucul celular al plantei. Atacul masiv al acestei specii va sufoca planta, stagneaza cresterea vegetativa, iar in decursul a 2-3 ani planta se va usca.

Combaterea daunatorului se poate face astfel:
– se aplica tratamente in perioada de repaus vegetativ;
– ramurile se curata cu o perie aspra;
– tratamente chimice care se pot aplica: Actara, Calypso, Faster 10 CE s.am.d.

Lymantria dispar (molia frunzelor)

Lymantria dispar (molia frunzelor)Specie periculoasa care poate defolia masiv arborii si speciile fructifere. Aceasta ierneaza in stadiul de ou pe scoarta speciilor atacate, iar primavara vor aparea larvele si se vor deplasa pe funze, astfel va fi produsa defolierea.

Ca si metode de combatere a acestui daunator se pot aplica tratamente chimice cu Decis Expert, Karate Zeon, Affirm s.am.d.

Melolontha melolontha (Carabusul de mai)

Melolontha melolontha (Carabusul de mai)Carabusul este foarte daunator, deoarece poate dezvolta o generatie de 3-4 ani si poate ierna larva in sol la varste diferite. Larvele se hranesc cu partile subterane in timp ce se dezvolta, iar atacul duce la ofilirea plantei.