Ce este erbicidul total si cum actioneaza

on
Categorii:Clasificare buruieni
Erbicidul este o solutie chimica, cu actiune fito-toxica, utilizata in combaterea buruienilor din culturile agricole, pomicole sau viticole. Este utilizat si in zone industriale  pentru combaterea tuturor tipurilor de vegetatie, pentru marginile soselelor si pentru caile ferate.
Erbicidul afecteaza tesutul sau metabolismul plantei cu care intra in contact, ducand la moartea acesteia. Utilizarea erbicidelor in agricultura este foarte importanta intrucat un procent foarte mare din culturile agricole se pierd datorita buruienilor.


buruieni pe calea ferata - erbicid

 

Dupa spectrul de actiune, erbicidele se impart in doua categorii:

  1. Totale – distrug toate plantele cu care intra in contact. Este necesara atentie sporita la aplicarea acestuia in apropierea culturilor pentru a evita contactul cu plantele care nu se doresc a fi distruse
  2. Selective – distrug doar anumite plante, de obicei buruieni
Erbicidele totale se aplica atunci cand vegetatia are inaltimea minima de 5-10 cm. Este important de stiut ca substanta activa patrunde in plante prin intermediul frunzelor, motiv pentru care nu se recomanda taierea in prealabil a buruienilor ce se doresc indepartate. De asemenea, aplicarea tratamentului pe plantele in curs de uscare nu va avea efect. Practic, aceste erbicide ataca tesuturile plantelor, impiedica diviziunea celulara sau inhiba procesul de fotosinteza. Erbicidele totale se pot aplica in tot sezonul vegetativ, deseori primavara pentru a elimina vegetatia nedorita, in cazul infiintarii unei noi culturi sau toamna, cand se doreste eliminarea resturilor de vegetatie dintr-o cultura.

Datorita modului in care actioneaza acest tip de erbicid se recomanda evitarea contactului cu plantele care nu se doresc a fi eliminate, astfel se pastreaza o distanta de cel putin 30.


pulverizare erbicid pe resturi de buruieni


buruieni in culturi

Cum se aplica erbicidele totale

In primul rand este foarte importanta folosirea dozei corecte de substanta erbicida, iar pentru asta trebuie respectate recomandarile producatorului. Folosirea incorecta poate duce la ineficienta erbicidului in cazul eliminarii plantelor. Pentru o aplicare cu efect sigur, se recomanda sa nu ploua in primele 24 h.

Insamantarea sau plantarea, se poate efectua dupa 5-7 zile de la erbicidare.
Este de asemenea importanta aplicarea uniforma a erbicidului pentru ca acesta sa aiba efectul dorit. Pentru suprafete mai mici, sub 200 metri patrati se va folosi un pulverizator sau un atomizator, iar pentru suprafete mai mari se recomanda utilizarea unei pompe cu motor pentru presiune.

 

Alte atentionari pentru realizarea unei erbicidari corecte:

– Inainte de aplicarea erbicidului, acesta se va omogeniza corespunzator 

– Inaltimea erbicidarii se  recomanda sa fie cat mai joasa

– Se va pastra pe cat posibil o presiune constanta la aplicarea erbicidelor


pulverizare erbicid buruieni in pavaj