Ce stim despre Catalpa bignonioides si de ce o consideram importanta?!

on
Categorii:Cultura de arbusti, Ingrijirea plantelor

Denumit popular Catalpa, acesta este un arbore ornamental datorita florilor albe, in forma de trompeta Coronamentul arborelui are aspectul unei umbrele. Acest arbore este deosebit de important deoarece are scopul de a indeparta tantarii si musculitele.

Arbore CatalpaArborele decorativ Catalpa poate ajunge pana la maxim 15 m inaltime, are o tulpina scurta, iar scoarta este cenusie si neteda.

Frunzele sunt mari de 10-20 cm si degaja un miros distinctiv. Florile sunt campanulate, albe, la interior cu pete purpurii si doua dungi galbene. Arborele infloreste prin iunie-iulie. Fructele sunt capsule si sunt persistente in coroana pe timpul iernii.

Conditiile de crestere

Aceasta specie este pretentioasa fata de sol, insa vegeteaza foarte bine pe solurile bogate, profunde si bine aerisite. Manifesta sensibilitate la ger si ingheturi timpurii, preferand zonele cu caldura si sezon lung de vegetatie, dar nu excesiv de uscate. Arborele are o crestere vegetativa favorizata de catre lumina.

Se cultiva in aliniamente, parcuri si gradini in zonele de campie pana in tinuturile premontane.

Plantarea este indicata sa se faca in perioada de repaus vegetativ, mai exact toamna-primavara, iar solul sa nu fie inghetat.

Catalpa poate avea ca boala importanta verticiloza (Verticillium dahliae).

Semnele aparitie boli sunt manifestata prin ofilirea plantei in momentul cand aceasta infloreste sau fructifica. Fructele pot sa ramana mici, iar semintele din interiorul acestora sunt brune. Prin ofilirea brusca, plantele se usuca rapid. Cresterea arborelui stagneaza, iar in final apare si uscarea acestuia.

Boala este favorizata la temperaturi ridicate de peste 27 grade Celsius, la umiditatea solului, la pH-ul usor acid, astfel acesti factori contribuind la vatamarea arborelui.

Pentru a prevenii aparitia verticilozei trebuie sa:
– se faca rotatia culturilor;
– dezinfectia solului;
– plantele ofilite trebuie inlaturate;
– resturile plantelor infectate trebuie distruse;
– utilizarea moderata a ingrasamintelor chimice.

Aceasta boala poate fi eliminata cu ajutorul tratamentelor cu fungicide precum: Topsin 70 WDG. Acest tratament trebuie aplicat la un interval de 3-4 zile.

Stresul hidric (seceta) este o tinta a atacului de daunatori, astfel printre cei mai periculosi daunatori intalniti la aceasta specie sunt afidele.

Afidele se recunosc dupa forma aripata si nearipata cu diverse culori. Acesti daunatori inteapa planta si se hranesc cu seva din planta.

Planta este atacata de afide atunci cand pe partea inferioara a frunzelor incepe gofrarea. Frunzele se rasucesc, se ingalbenesc si se usuca. Atacul se mai poate manifesta pe flori sau inflorescente.

Excrementele de afide conduc la aparitia ciupercilor, furnicilor si a altor insectelor care dauneaza plantei.

Atacul afidelor face planta sa nu mai creasca, se ingalbeneste si treptat se ajunge la moartea acesteia. Florile nu se mai dezvolta, plantele cresc debile, virusurile sunt usor transmise si se poate instala ciupercile saprofite.

Combaterea afidelor:

Insecticidele sunt solutiile cele mai eficiente in combaterea afidelor. Insecticidele recomandate sunt: Mospilan, Calypso, Actara, Decis Expert, Faster 10 CE s.a.m.d.