Ce stim despre importanta speciei ornamentale Ginkgo Biloba?

on
Categorii:De ce sa cultivam plante medicinale, Ingrijirea plantelor

Ca si caracteristica principala, aceasta specie este apreciata datorita aspectului ornamental si datorita capacitatii de adaptare si de supravietuire. Astfel ca se intalnesc foarte rar daunatori biotici si abiotici. Ginkgo, din punct de vedere al importantei plantei este in primul rand ornamentala, dar lemnul acesteia este apreciat din punct de vedere calitativ si prezinta un mare interes din punct de vedere farmaceutic.

Descriere

Arbore ginko BilobaGinkgo este un arbore exotic alohton, originar din China. Face tranzitia intre conifere si arbori cu frunze cazatoare, fiind cunoscut si sub denumirea de arborele pagodelor. Este cultivat ca specie ornamentala in gradini publice sau dendrologice.

Arbore cu pana la 30 m inaltime, cu tulpina dreapta, a carui ritidom este de culoare cenusie-negricioasa

Frunzele sunt cazatoare, au limbul latit cu baza cuneata si marginea intreaga, partea superioara bilobata, marginea neregulat denticulata, iar toamna devin galbene.

Florile arborelului sunt unisexuat-dioice, iar semintele sunt drupe false, verzi la inceput si galbene la maturitate.

Cerinte ecologice

Climatic prefera o zona cu temperaturi moderate, poate fi adaptat si la climatele mai reci si uscate. Prezinta toleranta fata de gerurile din iarna, insa puietii cer masuri de protectie. Suporta solurile bogate, afanate, cat si cele relativ sarace si compacte. Nu suporta concentratiile mari de sodiu. Prefera zonele luminoase.

Inmultirea

Arborele se poate inmulti din seminte, prin butasi sau prin altoire. Semintele se pun primavara, iar puietii se planteaza in al doilea an, dar este indicat ca repicarea sa se efectueze la 4-5 ani. Altoirea se face doar in sere, in martie, pe puietii inradacinati prin metoda despicaturii sau placajului.