Condimente la ghiveci: ce plante aromatice poti cultiva in casa

on
Categorii:Condimente un beneficiu pentru sanatate, Ingrijirea plantelor

Chiar daca locuiesti la bloc sau daca sezonul rece a venit asta nu inseamna ca nu poti beneficia in continuare de plante aromatice si condimente proaspete. Acestea pot fi crescute cu usurinta in casa sau pe balcon. 

Pe langa beneficiile asupra sanatatii, cultivarea plantelor aromatice la ghiveci are rolul de a infrumuseta locuinta. In plus, nimic nu se compara cu sentimentul de mandrie pe care il ai atunci cand ai crescut ceva din stadiul de samanta si ajungi sa folosesti ceea ce ai ingrijit pentru a da mancarurilor si bauturilor o aroma cu totul si cu totul aparte.

Desi plantele aromatice se pot achizitiona gata plantate in ghiveci, este recomandat sa plantezi direct semintele pentru a evita surprize neplacute precum uscarea plantelor la scurt timp dupa ce ai ajuns acasa.

Cresterea plantelor aromatice la ghiveci nu necesita foarte multe resurse materiale. Ai nevoie de ghivece sau jardiniere, seminte, pamant de calitate, apa, ingrasamant pentru plante aromatice, temperatura constanta si lumina naturala.

Recomandari pentru cultivarea plantelor aromatice la ghiveci

Desi cultivarea plantelor aromatice in interior nu este dificila, sunt cateva recomandari care ar trebui urmate pentru rezultate optime:

  • Solul in care se vor planta semintele este preferabil sa fie usor si bine maruntit. Ideal este pamantul pentru flori, iar ca ingrasamant il recomandam pe cel organic. De asemenea, este important sa tinem cont de necesitatile fiecarui tip de planta aromatica in momentul alegerii ingrasamantului.
  • Alegerea unor ghivece joase este mai buna decat alegerea unora inalte deoarece cele joase permit scurgerea surplusului de apa
  • Semintele se seamana de obicei la o adancime de aproximativ 3 ori diametrul acestora.
  • In ceneral, temperatura ideala pentru germinare este cuprinsa intre 18-20 grade Celsius. Germinarea poate dura de la 2-4 zile si pana la 30 de zile.
  • Udarea plantelor dupa semanat trebuie facuta cu moderatie pentru a evita putrezirea semintelor. De asemenea, este important ca apa sa fie la temperatura camerei.

Plante aromatice de cultivat in casa

Iata, care sunt plantele cele mai indicate pentru a fi plantate in casa.

BusuiocBusuioc

Busuiocul este foarte usor de cultivat si se poate folosi intr-o varietate de modalitati.

Germinarea semintelor de busuioc poate dura intre 14 si 30 de zile, insa procesul poate fi grabit prin acoperirea ghiveciului cu o folie de plastic. Busuiocul prefera locuri luminoase, dar nu aflate direct sub bataia razelor solare. De asemenea, busuiocul trebuie udat constant, dar nu in exces. Pentru ca busuiocului ii priese un sol aerisit, este recomandata greblarea acestuia de 2 ori pe luna.

mentaMenta

Menta se poate planta in orice sezon, insa trebuie retinut ca nu rezista la temperaturi scazute. De asemenea, menta prefera locuri mai putin insorite. Este recomandata tinerea plantei la umbra.

Frunzele de menta pot fi culese oricand intrucat acestea se regenereaza si se inmultesc pe masura ce sunt culese.

rozmarinRozmarinul

Rozmarinul poate fi cultivat fie prin seminte, fie prin butasi. De obicei se recomanda cultivarea prin butas deoarece semintele se planteaza destul de dificil.

Rozmarinul prefera temperaturile mai mari si nu ii place umezeala excesiva. Se recomanda udarea sa cu o mica cantitate de apa, seara.

Frunzele rozmarinului se pot consuma fie proaspete, fie uscate si pot fi reolatate oricand.

patrunjelPatrunjelul

Patrunjelului ii prieste caldura si lumina, dar si udarea constanta. Acesta se poate regenera si indesi destul de repede, motiv pentru care poate fi rarit daca este nevoie. Nu se recomanda insa mutarea patrunjelului intr-un alt vas.

Durata de viata a patrunjelului in ghiveci este de aproximativ 2 ani (dupa care va incepe sa produca seminte), dar dupa primul an se poate observa un gust usor amar.

mararMarar

Mararul prefera un pamant mai lutos, bine fertilizat. Prefera temperaturi de peste 16 grade Celsius.

Mararul are o durata de viata destul de scurta in ghiveci (aproximativ 6 luni). Frunzele sale pot fi recoltate pentru utilizare dupa ce planta atinge inaltimea de 20 cm.

Cateva sfaturi practice:

  • Nu uita sa etichetezi ghiveciul. Asta pentru a nu condimenta pastele cu menta in loc de busuioc.
  • In acelasi ghiveci se pot combina mai multe tipuri de ierburi, pentru un aspect mai spectaculos si un miros extraordinar.
  • Modul de recoltare este foarte important. Frunzele nu se rup pur si simplu. Ideal, acestea se rup de la un nod de crestere.