Costrei, buruiana monocotiledonata

on
Categorii:Clasificare buruieni

Costrei este o buruiana care poarta denumire stiintifica de Sorgum halpense.

Costreiul este o planta erbacee cu crestere anuala. Planta prefera regiunile calde, cu o umiditate relativa, de campie. Este cunoscuta in tara sub mai multe denumiri: malai pentru furaj, mei, pais, marariu, dunghie, mohor verde sau parnic. Costreiul rezista foarte bine la seceta si la canicula si prefera solurile nisipo-lutoase sau luto-nisipoase.

Datorita faptului ca planta prezinta o radacina superficiala se poate combate usor prin smulgerea manuala, inainte de a atinge maturitatea si de a elibera seminte. Este o planta cu o lungime mare de pana la 1,2 metri. Frunzele au forma de lance, prezinta striatii longitudinale si au o forma lineara. Frunzele sunt aspre la atingere si ating lungimea de 35 cm si latimea de 3 cm.

Fiecare spic superior contine intre 300 si 800 de seminte care permite plantei o extindere foarte rapida in momentul in care elibereaza semintele. Daca planta este taiata inainte de inflorire care se intampla in lunile de vara, atunci nu este capabila sa se regenereze. Ca si contributie economica planta se utilizeaza ca si furaj in alimentatia animalelor de ferma.

Combatere chimica in culturi se face cu erbicide selective ca: Principal, Titus Plus sau Gat Motion 4 SC.