Culegerea si pastrarea plantelor medicinale

on
Categorii:De ce sa cultivam plante medicinale, Ingrijirea plantelor

Plantele medicinale nu trebuie sa lipseasca niciodata din casa noastra. Sunt considerate tratamente naturale cu eficienta ridicata si rapida in scopul vindecarilor numeroaselor afectiuni si dureri. Aceste ierburi vindecatoare se pot culege cu usurinta, de la inceputul verii pana toamna in luna noiembrie.

Culegerea plantelor medicinaleCulegerea acestor plante trebuie facuta pe baza anumitor criterii care trebuie respectate, pentru ca continutul de substante active sa fie maxim:
– fructele se culeg atunci cand se coc;
– frunzele se culeg inainte si dupa inflorire;
– florile se culeg la inceputul inflorire;
– radacinile se culeg la inceputul primaverii sau toamnei.

a) Plantele se aduna curate, fara insecte;
b) Se culeg in zilele insorite, uscate, cand roua nu este prezenta.

Nu se face recoltarea de plante medicinale de pe campurile care au adaosuri de ingrasaminte chimice, de pe campii sau maluri de apa murdare care sunt infestate si nici din locurile apropiate de strazi.

Plantele medicinale sunt ocrotite de lege, de aceea nu le rupeti direct cu radacina, pentru a nu face pagube. Florile si frunzele nu se strivesc, iar atunci cand se culeg, acestea trebuie sa fie puse in pungi de hartie, nu din plastic unde vor transpira si se vor innegri.

Uscarea

Inainte de a fi puse la uscat aceste plante medicinale, trebuie taiate marunt. Se vor aseza pe hartie netiparita sau bucati de carpa. Locurile in care se face uscarea trebuie sa fie o zona aerisita si  calduroasa. Uscarea se poate face in pod.

Daca partea recoltata din planta este zemoasa uscarea se va face cu caldura artificiala. Temperatura la care se va efectua uscarea nu trebuie sa depaseasca 35 grade Celsius.

Pastrarea plantelor medicinale peste iarna se poate face numai daca acestea au fost bine uscate. Recipientele de depozitare indicate sunt borcane sau cutii de carton. Recipientele din plastic si metal, trebuie evitate. Recipientele de depozitare se feresc de lumina.

Recipientele ar trebui sa fie colorate (culoarea verde este cea mai indicata). Nu strangeti mai multe recolte, decat pentru o iarna, deoarece, isi pierd din substantele active, iar fiecare an este binecuvantat de o alta generatie de plante medicinale.

Moduri de preparare

ceaiCeaiul este unul dintre cele mai populare remedii, de aceea am ales sa va dam cateva indicatii pentru o preparare corecta.

Ceaiul se prepara prin oparire sau infuzie a plantelor proaspete intr-un vas de sticla sau nemetalic. Fierberea acestora se face in apa data in clocot si se va turna peste plantele pregatite. Plantele medicinale proaspete nu se vor lasa sa stea in vas, deoarece ceaiul nu trebuie sa absoarba toata substanta din planta, de aceea trebuie tinut scurt timp (ajunge jumatate de minut)! Ceaiul trebuie sa fie de o culoare galben deschis sau verde deschis.

Plantele uscate trebuie sa fie lasate la infuzat intre 1 si 2 minute. Daca ceaiul este realizat din radacini, aceastea se pun in apa care este lasata sa dea in clocot. Dupa se lasa la infuzat timp de 3 minute.

Ceaiul medicinale se tin in termos si se beau pe toata perioada zilei, conform cu indicatia de prepare si de utilizare. Alte moduri de preparare a plantelor medicinale sunt tincturile, compresele cu aburi, baile de plante etc.