Cultivarea plantelor aromatice la noi acasa

on
Categorii:De ce sa cultivam plante medicinale, Ingrijirea plantelor

Decat sa cumparam ierburi si verdeturi din comert preferam sa le crestem in casa sau in gradina noastra, nu?! Daca nu va aflati la casa si nu detineti o gradina, nu va faceti probleme, puteti incerca chiar in balconul dumneavoastra.

plane-aromaticeUn prim pas in ceea ce priveste cultivarea plantelor aromatice este locul amplasarii ghivecelor. De altfel este indicat ca plantele sa fie expuse intr-o zona cu multa lumina naturala (inspre sud), cel putin 8 ore pe zi. Temperatura trebuie mentinuta constant, iar pe timpul ierni se evita ca plantele sa fie tinute aproape de fereastra, deoarece ferestrele sunt reci si le-ar putea provoca stres plantelor.

Un al doilea aspect important consta in alegerea vasului si a pamantului. Este recomandat sa se utillizeze vase mari, pentru a sustine si hrani plantele mature. Solul trebuie sa fie organic, sa nu contina substante chimice, deoarece cateva din ele le vom folosi la gatit.

Cultivarea se poate face prin insamantare de seminte sau prin plantarea rasadurilor.
Daca alegem sa folosim seminte, acestea trebuie introduse la o adancime de 3-4 ori mai mare decat diametrul semintelor. Pamantul trebuie in permanenta sa fie usor umed pentru a putea germina semintele. Nu udati decat prin stropire cu un pulverizator, deoarece cantitatea mare de apa poate ingramadi semintele intr-un colt. Este necesara caldura si umiditatea pentru germinare, iar aceasta se poate obtine prin acoperirea ghiveciului cu o folie de plastic, creandu-se efectul de sera. La aparitia plantutelor se va indeparta folia.

Lumina si caldura insuficienta nu este recomandata, deoarece plantele nu se vor dezvolta corespunzator si vor muri prematur. Este indicat ca insamantarea sa se faca in perioada martie-aprilie. Daca se observa mai multe plantule in ghiveci, va recomandam sa le rariti si sa va mariti cultura. Daca doriti sa plantati rasaduri, acestea le veti gasi la florarii sau in supermarket-uri.

aromaticeIngrijirea plantelor consta in cateva criterii:

– folositi fertilizatoare organice daca nu consumati aceste plante;
– taierea se face cu regularitate, aceasta le stimuleaza cresterea si indesirea;
– udarea se face de dimineata;
– la aparitia frunzelor, evitati sa udati direct pe suprafata acestora sau pe pamantul din ghiveci. Astfel este indicat sa puneti pietricele pe tavita si si sa adaugati apa. Pamantul din ghivece va absorbi apa cat va avea nevoie.

Plantele aromatice sunt cultivate in diferite scopuri, fie in scopul asezonarii mancarii cu influente mediteraneene ca rozmarin, oregano si busuioc, fie pentru aroma mancarurilor traditionale ca patrunjel, marar si cimbru, fie plante medicinale pentru ceai ca menta, salvie si musetel, ori pentru improspatarea aerului din casa ca lavanda si maghiran.

Mult succes!