Cum identificam si combatem viespile?!

on
Categorii:Informatii despre daunatori, Viespi

Cum putem identifica viespile?

Viespile au un corp paros slab dezvoltat, cu cativa peri, insa unele specii au tegumentul aproape  golas. Larvele sunt hranite cu insecte, iar ca aspect important, viespile adulte isi folosesc acul pentru a-si omora prada si pot intepa de mai multe ori.

Intepatura viespilor nu este foarte periculoasa, insa veninul transmis provoca reactii alergice. Viespile isi fac simtita prezenta in lunile calde ale anului.

Cum combatem viespile?

Combaterea viespilor poate fi facuta biologic. Viespile sunt atrase de substante dulci, aromate sau lichide in curs de fermentare. Este indicat sa folositi un recipient de sticla, cu gatul lung si subtire pentru a le prinde. Sticlele trebuie umplute cu un lichid in curs de fermentare sau dulce (zahar, otet, apa si coaja de banana) si trebuie uns cu acest lichid gatul sticlei.

Sticla trebuie sa fie inchisa cu un dop special (Dop capcana insecte zburatoare) ca sa nu poate iesi viespile din aceasta. Sticlele se pun la o inaltime de 1-3 m. Viespile fiind insecte lacome si curioase, o sa intre in recipient, astfel se inneaca in lichidul din sticla. La umplerea sticlei cu insecte lichidul se arunca si se completeaza din nou cu lichid preparat. 

Capcanele speciale pentru atragerea viespilor sunt: Capcana Eco Viespi, Capcana The Buzz-atractant viespi, WaspPRO-capcana viespi s.a.m.d.

Un alt tip de combatere mai radicala este combaterea chimica in cazul unui grad mai mare de infestare precum existenta unui cuib. In aceasta situatie este necesara o interventie mult mai serioasa, avand in vedere o intreaga procedura. Este indicat sa se apeleze la un profesionist, insa daca sunteti hotarat sa interveniti singur pentru a elimina cuibul de viespi trebuie sa urmati cativa pasi:

In primul rand trebuie sa folositi un echipament adecvat pentr a evita intepaturile, echipamentul trebuie sa fie constituit din combinezon, ochelari, masca si manusi.

Insecticidele pentru viespi trebuie aplicate dimineata sau seara cand ele nu sunt foarte active, iar pulverizarea trebuie sa se faca direct pe cuib. Cand viespile se simt deranjate, acestea devin foarte agresive, astfel dupa ce aplicati insecticidul trebuie sa aveti o zona sigura si rapida la care sa ajungeti, pentru a va feri de intepaturile viespilor.

Dupa ce deveniti siguri ca cea mai mare parte a insectelor au fost omorate, cuibul trebuie indepartat si ars. Este necesara strangerea tuturor ramasitelor si insectelor cazute pe jos pentru a nu atrage o alta colonie.

Insecticidele ce se aplica pentru distrugerea cuiburilor si a viespilor: Foval, Solfac, K-Othrine Profi, K-Othrine SC