Cum iti dai seama daca ai de a face cu o infestatie cu soareci

on
Categorii:Cum scapi de rozatoare, Rozatoare, Soareci

Soarecele este un mamifer rozator, de dimensiuni mici, cu botul ascutit si membrele posterioare mai lungi decat cele anterioare. Culoarea acestuia poate fi maro, cafenie, neagra, alba sau gri. In general, soarecii de casa (Mus musculus) au culoarea gri si pot ajunge la o lungime de 10 cm, la care se adauga inca pe atat coada. Coada acestuia este cel mai des acoperita de un strat subtire de par si are ca principal obiectiv echilibrul. Un soarece adult cantareste intre 40 si 45 de grame.

In ciuda opiniei generale, soarecii sunt niste creaturi foarte ordonate, avand culcusul organizat in zona pentru somn, zona pentru mancat si zona pentru defecat.

De ce sunt soarecii periculosi pentru oameni

soareci in casa mancandSoarecii sunt una din speciile de rozatoare cel mai des intalnite in infestarea locuintelor umane. In mod uzual, ei isi petrec timpul afara, primavara si vara, venind in interiorul cladirilor toamna si iarna in cautare de mancare si caldura. Ei se hranesc in general cu resturi vegetale, dar sunt creaturi omnivore.

Pe langa bolile pe care le pot transmite direct (paraziti, virusi), soarecii pot fi purtatori de alti daunatori, cum ar fi purici, capuse si paduchi. 

Cand invadeaza o locuinta, aceste rozatoare pot sa distruga si sa compromita structura mobilei sau chiar a cladirii. Au obiceiul de a roade diferite materiale pentru ca dintii lor se afla in continua crestere si au nevoie sa le mentina lungimea sub control. De obicei, soarecii provoaca daune sistemului electric pentru ca rod cablurile, mobila din lemn si elementele de structura din lemn ale casei. De asemenea, acestia pot roade, chiar si materialele textile.

Care sunt semnele unei infestari cu soareci

Cel mai evident semn al unei infestatii cu soareci este bineinteles vederea unui mic rozator in locuinta. Daca vezi unul prin casa, cu siguranta sunt mai multi. Sansele sa prinzi intrusul in actiune sunt insa destul de mici, intrucat sunt destul de fricosi si se ascund marea majoritate a timpului. In plus, prin natura lor, soarecii sunt creaturi nocturne.

Un semn evident al prezentei rozatoarelor in spatiul locuit de oameni este prezenta excrementelor acestora, care sunt inchise la culoare, maro sau negru, si au forma granulata. Excrementele de soarece se diferentiaza de cele de sobolan prin dimensiune, acestea fiind de aproximativ jumatate de centimetru, in timp ce ale sobolanilor au o dimensiune de aproximativ un centimetru jumatate. Cantitate de excremente gasite poate sa indice si volumul infestarii.

Un alt semn al infestarii este prezenta gaurilor prin care acestia se deplaseaza. Acestea au un diametru de aproximativ 1,5 cm si au de obicei marginile destul de bine definite. Se mai pot observa urme de ros pe mobila, cutii, recipiente unde se stocheaza mancarea.

Daca se observa unul din semnele de mai sus, este indicat sa faceti o investigatie cat mai rapid intrucat soarecii pot cauza pagube considerabile.

Capcane mecanice pentru soareci

capcane pentru soareciAcestea pot fi plasate oriunde in casa sau in exterior si au avantajul ca pot fi reutilizate de mai multe ori. Scopul lor este de a captura si ucide soarecii. Se utilizeaza impreuna cu momeala. Principiul lor este simplu: rozatoarele sunt atrase de momeala, iar cand acestea ating suprafata de declansare, capcana se declanseaza si prinde soarecele. Capcanele mecanice sunt una din cele mai vechi metode folosite impotriva soarecilor.

Capcane autoblocante pentru soareci

Acestea sunt utile in cazul in care gradul infestarii este mai mic, fiind o alternativa a capcanelor mecanice. Aceste capcane captureaza soarecii fara a-i rani, pentru ca acestia sa poata fi eliberati departe de zona locuinta de oameni. Aceste capcane functioneaza foarte bine cu o momeala ce are un atractant puternic. Se monteaza in zone de depozitare a alimentelor, de-a lungul peretilor si pe traseele rozatoarelor.

Capcana adeziva pentru capturarea soarecilor

Acestea sunt capcane care folosesc geluri adezive cu atractant, iar pe suprafata lor rozatoarele sunt capturate de adeziv. Sunt foarte usor de utilizat, iar suprafata pe care este aplicat adezivul poate fi din carton, lemn sau plastic. Sunt destinate in principal utilizarii in interior. Sunt indicate de asemenea pentru locuri in care alte tratamente nu dau rezultate sau unde nu este posibil tratamentul cu raticide.

Tratamentele raticide impotriva soarecilor

care sunt semnele unei infestari cu soareciRaticidele, denumite si rodenticide, sunt tratamente utilizate pentru combaterea rozatoarelor daunatoare. Raticidele pentru soareci sunt cunoscute ca ”otrava pentru soareci”, scopul lor este uciderea daunatorilor. Se gasesc sub forma de pasta, grausor, peleti, parafina sau bloc cerat. Indiferent de formă, raticidele conțin o substanta activa, anticoagulantul, si o substanta complementara care are rolul de atractant.

Principiul rol de functionare este foarte simplu: soarecii sunt atrasi de substanta complementara, consuma raticidul, astfel dupa ingestie isi face efectul. Mecanismele de coagulare a sangelui se blocheaza, cauzand o hemoragie generalizata in corpul rozatoarelor, ceea ce va duce la decesul acesteia.

Avand o toxicitate crescuta, este indicat ca raticidele sa fie utilizate impreuna cu statii de intoxicare speciale pentru soareci pentru ca alte animale din gospodarie sa nu ingereze din greseala substanta anticoagulanta.

Raticide recomandate:

Statii de intoxicare recomandate: