Cum prevenim aparitia si combaterea soarecilor

on
Categorii:Cum scapi de rozatoare, Soareci, Sobolani

Raspandirea si transmiterea unor virusuri, bacterii, paraziti si a unor boli la animale sau oameni pot fi cauzate de contactul direct cu sobolani, soareci sau alte rozatoare.

In tara noastra, s-au identificat peste 35 de specii si subspecii care au insusiri de viata specifice si sunt daunatoare in mentinerea si raspandirea bolilor destul de grave. Cele mai multe rozatoare au modul de nutritie foarte variat si de origine vegetala, dar si animala. Astfel le este permisa adaptarea la numeroase habitate.

Rozatoarele produc pagube economice, iar la contactul cu animale domestice, salbatice sau cu oamenii pot sa trasmita germeni si virusi. La oameni rozatoarele pot sa fie raspunzatoare de trasmitea de boli ca turbare, rujet, bruceloza, trichineloza, tularemie, tenie, ricketsioza, toxinfectii alimentare s.a.m.d.

Rozatoarele se inmultesc in functie de disponibilitatea surselor de hrana si sunt stimulati sa se reproduca de conditii geoclimatice si de habitat. In Romania clima temperat continentala favorizeaza inmultirea rozatoarelor. Cele mai des intalnite rozatoare de pe teritoriul tarii noastre sunt:

sobolanSobolanul cenusiu de casa – rozator care habiteaza in zonele umede din interiorul locuintelor sau cladirilor locuite sau nelocuit. Cuiburile de sobolan cenusiu se gasesc frecvent la subsoluri, in canale, pivnite, magazii, grajduri s.a.m.d. Se hraneste cu cereale, legume si infesteaza alimentele depozitate cu fecale si urina. Datorita faptului ca dintii din fata cresc incontinuu, sobolanul cenusiu roade in permanenta mobilierul, textile, conductele si alte obiecte. Se inmultesc rapid si traiesc pana la 5 ani.

soarece-casaSoarecele de casa – este un rozator raspandit in zonele uscate din interiorul locuintelor sau din cladiri locuite sau nelocuite. Este intalnit frecvent in pod, magazii, camara sau bucatarii. Consuma preponderent materie vegetala, dar daca gasesc si produse de origine animale, le poate consuma. Specia se inmulteste pe toata perioada anului. Identificarea poate fi facuta datorita mirosul specific al acestora. Poate sa produca mari pagube materiale prin distrugerea a diferitelor produse materiale.

Alte rozatoare pe care le intalnim frecvent in tara noastra sunt soarecele de camp, soarecele de padure, sobolanul de apa si cel de camp. Toate speciile poate provoca probleme asupra sanatatii oamenilor si animalelor datorita pagubelor pe care le produc.

Combaterea acestor rozatoare este foarte importanta pentru oricare dintre noi, astfel se stabilesc programe cu actiuni specifice care duc la reducerea inmultirii si a raspandirii. Etapa de combatere este constituita de multi factori, astfel:
– se limiteaza posibilitatea hranirii prin blocarea accesului la alimente, cereale, gunoaie s.am.d.;
– se depoziteaza alimentele pe rafturi cu recipiente care nu pot fi roase;
– se fac deratizari in vecinatati pentru a distruge focarele de rozatoare existente;
– se indeparteaza locurile cu resurse de hrana, ambalaje, gunoaie s.a.m.d.

Combaterea acestor rozatoare poate fi facuta atat mecanic, cat si chimic. Se pot folosi capcane ecologice in interior, fie cu adeziv cu miros atractant unde daunatorii raman lipiti pe acestea sau fie capcane care au la baza o momeala cu atractant unde sunt prinsi.

Pentru exterior cea mai buna metoda de combatere este cea realizata cu statii de intoxicare unde se plaseaza in interiorul acestora un raticid toxic. Rozatoarele vin, se hranesc si pleaca. Avantajul statiilor de intoxicare este dat de faptul ca alte animale din exterior, nu pot fi afectate, deoarece raticidul toxic este bine sustinut in statia de intoxicare.

Sfat: Deratizarea se realizeaza de la exterior inspre interior. Prin tratament la exterior se preveni infestarea in interiorul cladirilor.