Cum prevenim putregaiul plantulelor?

on
Categorii:Boli comune la plante, Putregai

Putregaiul plantulelor este o boala care ataca plantele tinere de legume, flori, puieti in pepiniere cauzand putrezirea coletului si caderea plantulelor. Este cea mai grava boala care poate fi intalnita in rasadnite, sere si solarii. Ca si semne care pot aparea precizam:
– plantulele rasarite prezinta in zona coletului o brunificare a tesutului care se extinde atat pe tulpina cat si pe radacina;
– tulpina in zona atacata se subtiaza, planta se vestejeste putrezind in intregime’
– primele simptome pot aparea izolat, dar se pot extinde pe toata cultura daca temperatura din interior este de 20-30 grade si umiditatea este peste 90%.

Putregaiul plantulelor apare datorita absentei luminii, aerisire insuficienta, exces de umiditate si pH acid. Combaterea se face prin identificarea vatrelor imbolnavite si eliminarea lor, aerisirea corecta a rasadnitei, se reduce umiditatea solului.

Combaterea chimica a Putregaiului plantulelor se face prin urmatoarele tratamente:
– Captan 0,25% – tratament pentru bolile semintei si pregatirea solului. Ca tratament la samanta se folosete 4 kg/tona de samanta, iar pentru tratarea solului se folosesc 3-4 litrii solutie/mp in concentratie de 0,25%;
– Folpan 0,15% actiune de contact pentru rasadnita se vor folosi 4-5 l/mp de rasaduri;
– Merpan 80 WDG 0,15 % tratament in vegetatie, actiune de contact, pentru fiecare mp de rasadnita/solar se vor asigura un volum de 4 l solutie.