Cum sa avem rasaduri sanatoase?

on
Categorii:Cultura de legume, Ingrijirea plantelor

Iata un subiect destul de des intalnit in randul micilor agricultori – cum sa avem rasaduri sanatoase? In primul si in primul rand uneltele si recipientele trebuie sterilizate prin introducerea in apa calda 70 grade Celsius la care se adauga 1/9 clor. Dupa ce le scoateti din aceasta solutie, plantele se clatesc bine cu apa pentru a peintampina aparitia bolilor.

Pamantul folosit ca si substrat trebuie sa fie sterilizat. Sterlizarea se poate face si catre dvs, prin punerea in cuptor de pamant umezit, la temperatura de 90 grade Celsius, pentru o perioada de 30 minute. Grosimea pamantului sa nu depaseasca 10 cm.

Inainte de semanare semintele se sterilizeaza mai ales daca au fost recoltate de noi. Sterilizarea se face in felul urmator:
– se pun semintele intr un tifon, dupa care se pun intr un bol cu infuzie de musetel la 50 grade Celsius timp de 15-25 minute;
– semintele foarte mici se amesteca cu nisip;
– nu se seamana prea adanc, pamantul se uda inainte de a pune semintele in pamant;
– udarea se face dimineata cu apa calduta, prin pulverizare fina pentru a nu improsca pamantul si a nu scoate semintele.

rasaduri luminaRasadurile tinute in interiorul unei camere se aseaza la fereastra cu orientare spre est sau sud pentru a beneficia de lumina naturala. Se pot folosi de asemenea becuri de 40 W 12-16 ore /zi asezate la o distanta de 10-15 cm deasupra semintelor. Temperatuta de germinare trebuie sa fie 22-25 grade Celsius si 20-22 grade Celsius dupa ce incep sa creasca. Pe timp de noapte temperatura nu trebuie sa scada sub 15 grade Celsius pentru ca poate afecta rasadul.

Rasadurile au nevoie de o umiditate de 80-90%. Acest lucru se poate face prin acoperirea recipientelor cu folii transparente de plastic. Pentru a evita totusi excesul de umiditate se ridica capacul cu regularitate pana al aparitia primelor frunze adevarate la rasaduri, dupa care indepartati capacul.

Este bine de stiut:
– plantele se raresc atunci cand au primele doua frunze adevarate;
– se potriveste cat de cat momentul semanatului cu momentul in care vor trebui transplantate in camp, deoarece daca stau prea mult in casa sau rasadnita apare riscul etiolarii si ofilirii.