Cum sa mentii un aspect placut la speciile de Tuia

on
Categorii:Cultura de arbusti, Ingrijirea plantelor

Tuia este o specie arbustivă cu aspect ornamental. Frunzele acestuia sunt moi, persistente și solziforme de culoare verde. Pe timpul iernii frunzele devin roșiatice.
Tunderea acestui arbust se face de două ori pe an (primăvara și la începutul verii) și se pot obține diferite forme geometrice, astfel îi conferă spațiului exterior un aspect plăcut și atrăgător.
Tuia poate fi pusă în ghiveci sau poate fi grupată, dispusă liniar, solitar , în aliniamente, sub formă de ziduri, cât și garduri.
Plantarea se poate face atât primăvara, cât și toamna, cu condiția ca pământul să fie profund, moale și bine drenat.

Depistare,combatere și tratamente

Bolile la specia Tuia apar datorită uscării , provocate de anumiți factori: secetă, umiditatea excesivă a solului și perioada de adaptare a acesteia.
Plantele trebuie udate corespunzător în perioadele de secetă și caniculă, pentru a fi evitată uscarea ramurilor sau a plantelor din lipsa apei. Plantele se usucă începând din vârful lăstarilor, mai exact de la exterior spre interior. Chiar dacă această specie prezintă pretenții față de umiditatea din sol, plantele nu suportă un sol foarte umed și greu, deoarece se ajunge la asfixierea rădăcinilor.
În ceea ce privește perioada de adaptare a plantei, trebuie sa dezvolte o rădăcină puternică, astfel în primul an al plantării apar din loc în loc, crenguțe uscate. Ramurile se pot îngălbeni, usca din cauze fiziologice, însa se pot rupe și din cauza vântului, iar aceastea trebuie îndepărtate corespunzător pentru a se instala regenerarea.
Cauzele aparației bolilor sau atacul unor dăunători sunt provocate de lipsa apei sau de umiditatea excesivă.
Boli dăunătoare la speciile Thuja sunt:

I.Necrozarea sau uscarea ramurilor din exterior spre interiorul coroanei(Berckmann’s blight)

Agentul patogen
Ciuperca fitopatogenă (Seimatosporium berckmansii) , distruge ramurile la speciile de Thuja, Juniperus și Chamaecyparis.

Simptome
Infecția se instalează de la vârful exterior către ramurile mai bătrâne și poate fi observată prin schimbarea culorii de la verde la maro-roșiatic.Patogenul fructifică în luna septembrie, astfel sporii  fiind dispersați de insecte, ploi și vânt, intră în crăpăturile scoarței.

Combatere
Prevenirea apariției bolilor trebuie să aibă în vedere următoarele:
-se evită excesul de apă din sol;
-efectuarea tratamentelor și lucrărilor se fac încă de la apariția primelor semne ale bolii;
-după efectuarea tratamentului se taie ramurile uscate, se scutură bine planta, după care ramurile căzute pe sol, se ard;
-se aplică îngrășăminte chimice pentru dezvoltarea sistemului radicular în adâncime.

Tratamente
Tratamentul poate fi aplicat în momentul constatării primelor simptome ale bolii, indiferent de perioada în care s-a identificat apariția acesteia.Tratamentele se pot aplica la un interval 5-7 zile și se pot folosi următoarele fungicide: Dithane, Ortiva, Champ, Funguran etc.

II.Uscarea ramurilor din interior spre exteriorul coroanei (Cercospora Needle Blight)

Agentul patogen
Ciuperca patogenă Cercospora, usucă ramurile la speciile de Thuja dar si la plantele de Juniperus spp. si Chamaecyparis spp.

Simptome
Conform  denumirii, uscarea începe din interiorul coroanei spre exteriorul acesteia, astfel boala se instalează mai întâi pe ramurile mature și se extinde pe lăstarii din anul curent. Frunzele ce sunt afectate se îngălbenesc și prin uscarea lor devin maronii, iar căderea lor pe sol duce la uscarea în întregime a ramurilor.

Combatere
– se controlează periodic plantele din exteriorul ramurilor  spre tulpină pentru depistarea în timp a unor eventuale infecții și aplicarea urgentă a tratamentelor;
– se evită plantarea în perioadele de vegetație, de secetă, caniculă și se păstrează distanța corespunzătoare între plante, astfel se previne apariția bolii.

Tratamente
Tratamentul se aplică de urgență în momentul în care s-a constatat primele semne ale apariției bolii. Tratamentele se aplică la un interval de 5-7 zile și se aplică respectând urmatoarele condiții;
-se scutură plantele și se spală în interiorul coroanei, înainte să se efectueze tratamentul;
-ramurile ce cad pe sol, se adună și se ard pentru a se evita răspândirea și reinfectarea patogenului.
-pentru ca tratamentul să fie eficient trebuie să se îmbăieze planta cu soluția de tratament.
Tratamentele ce se folosesc pentru combaterea acestui gen de agent patogen sunt:Dithane, Ortiva, Champ, Funguran etc.

III.Uscare de tip Kabatina (Kabatina thujae )

Agentul patogen
Patogenul Kabatina thujae, provoacă distrugerea plantelor de Thuja, dar afectează mai grav speciile precum Juniperus si Chamaecyparis (Kabatina juniperis).

Simptome
Patogenul acționează în luna aprilie-mai, iar răspândirea de către insecte. vânt și ploi a sporilor pot pătrunde în crapăturile ramurilor, cât și a scoarței, răspândindu-se în toată structura plantei.

Ciuperca preferă să atace țesuturile și creșterile din anul precedent, decât lăstarii tineri. Patogenul actionează începând de la vârf către baza ramurii, astfel țesutul se îngălbenește și devine maroniu, după care se brunifică, se usucă și cade la sfârșitul lunii mai. La baza zonei decolorate pot fi observate puncte negre-gri, instalându-se fructificațiile patogenului.

Combatere
În vederea prevenirii apariției bolii se au vedere următoarele aspecte:
-se plantează la distanțe corespunzătoare (nu în perioade caniculare);
-se îmbogățește și se fertilizează solul corespunzător;
-se evită tunderea ramurilor pe timp ploios, deoarece se pot crea răni de pătrundere a patogenilor;
-este indicat ca plantele să fie udate dimineața și nu seara,deoarece se favorizează dezvoltarea și răspândirea patogenilor;
-udarea plantelor nu se face prin stropi și nici în exces.

Tratamente
Tratamentul poate fi aplicat în momentul apariției primelor simptome și se respectă următoarele condiții:
-se tund ramurile afectate și cele căzute pe sol , se adună și se ard, înainte de efectuarea tratamentului.
Tratamentele ce se aplică în combaterea acestui agent patogen sunt următoarele fungicide de contact: Funguran, Curzate Manox, Fungicid Dithane, Aliette, Zeama Bordeleza(Piatra vanata)

Reguli de urmat în efectuarea tratamentului prin stropire cu fungicide:
1.Se folosește o pompă specială de stropit.
2.Se utilizează un echipament de protecție specific.
3.Plantele se stropesc la temperaturile de peste 5 grade celsius, în zile cu precipitații reduse și fără vânt.