Cum sa pregatesti trandafirii din gradina pentru iarna

on
Categorii:Cultura de flori, Ingrijirea plantelor

Iernile din Romania pot fi necrutatoare pentru majoritatea florilor de gradina. In acest articol vom vorbi despre ce trebuie facut pentru a proteja trandafirii pe perioada iernii.

Trandafiri sunt printre cele mai frumoase si rezistente plante care se gasesc in gradinile noastre. Fata de alte flori, acestia au nevoie de ingrijiri relativ putine, iar frumusetea lor ne incanta de la primul boboc si pana la ultima petala de la sfarsit de toamna. Cu toate acestea este important sa protejam trandafirii pe timp de iarna pentru a ne putea bucura de frumusetea lor si in anul ce urmeaza.

Pregatirile pentru iarna ar trebui sa inceapa inca din anotimpul cald, deoarece o planta sanatoasa are sanse mult mai mari sa treaca cu bine peste inghet. Astfel, trebuie sa oferim trandafirilor toate conditiile de a se dezvolta cum trebuie, folosind ingrasaminte adecvate si tratamente fitosanitare pentru combaterea eventualilor daunatori care ii pot ataca pe timpul verii.

Ingrasamintele se vor aplica solului in care sunt plantati trandafirii, pana cel tarziu in luna septembrie. Regula este ca ultima aplicare de ingrasamant trebuie sa fie cu 8 saptamani inainte de venirea primului inghet.

taierea trandafirilorTaierea trandafirilor

Toamna tarziu se recomanda taierea tufelor de trandafiri. Astfel, se vor indeparta florile si ramurile uscate, cele deteriorate si cele slab dezvoltate care pot mucegaii pe timpul iernii. De asemenea, se recomanda scurtarea tulpinilor pana la o inaltime de 50-70 cm fata de sol. Taierea are ca scop evitarea ruperii crengilor sau dislocarii tulpinii din cauza zapezii sau a viscolului.

Trandafirii cataratori nu se tund, în schimb se curata de flori si frunze uscate. In zonele cu temperaturi foarte joase si vant puternic se recomanda legarea ramurilor pentru a le oferi protectie. Taierea trandafirilor cataratori se va face primavara, dupa ce trece inghetul.

Trandafirii pomisori au nevoie de atentie speciala, mai ales cei altoiti pe trunchi inalt, unde riscul de a degera este mai mare. Pentru a proteja trandafirii pomisor, se va inveli coroana cu un sac de panza care va fi umplut cu paie sau frunze.

Ingroparea trandafirilor (musuroirea)

Ingroparea sau musuroirea plantelor este o operatiune foarte importanta in sezonul rece si are ca scop protejarea altoiului de temperaturile foarte scazute. 

Musuroiul va avea o inaltime de 20-30 cm si se va folosi pamant bine maruntit, evitandu-se bulgarii de pamant. Scopul este sa se impiedice formarea golurilor de aer care reduc semnificativ protectia in caz de ger. Trebuie mentionat si faptul ca pamantul ce va forma musuroiul va fi adus din alta parte a gradinii, nu pamantul din jurul trandafirilor deoarece acesta are rolul de a proteja radacinile.

Este important ca ingroparea sa nu se faca prea devreme, cand temperaturile sunt crescute deoarece sub pamant se vor forma lastari fragezi care vor ingheta pe timpul iernii.

In plus, pentru ierni cu temperaturi foarte scazute se poate acoperi musuroiul cu rumegus, paie, crengi etc.

 

Cum am specificat mai sus, pentru a avea trandafiri sanatosi este nevoie sa le oferim ingrijire inca din anotimpul cald. Pentru trandafiri puternici, recomandam ingrasaminte pentru trandafiri: