Cum sa protejezi plantele de daunatori si agenti patogeni: tratamente seminte

on
Categorii:Ingrijirea plantelor

Samanta este primul stadiu din viata a unei plante, stadiu in care se pot incepe demersurile pentru a asigura o dezvoltare ulterioara armonioasa a plantei.

De-a lungul istoriei, oamenii au dezvoltat mai multe varietati de plante care dau recolte mai bogate si care sunt foarte rezistente la patogeni si daunatori. Astfel, protectia plantelor a avut intotdeauna o importanta sporita pentru crescatorii de plante, producatorii de seminte, fermieri si specialisti implicati in protejarea culturilor.

tratament-seminteTratamentele aplicate semintelor asigura cresterea unor culturi sanatoase, uniforme si rezistenete la factori de mediu si la daunatori. Fata de tratamentele obisnuite care se aplica plantelor, fie ca este vorba de tratamente fungicide sau insecticide, tratamentele aplicate direct pe seminte au cateva beneficii de necontestat. Printre acestea se numără:

  • Tratamentele asupra semintelor sunt mai putin nocive pentru mediul inconjurator
  • Tratamentele se aplica direct pe samanta, avand astfel eficienta sporita
  • Se foloseste o cantitate mai redusa de tratament chimic
  • Este protejata fauna utila
  • Protejeaza samanta si plantula de daunatorii din sol si de boli transmisibile la nivelul semintelor

Acest tip de tratament, aplicandu-se direct pe seminte, nu se raspandeste in mediul inconjurator in aer sau in sol. In plus, pentru ca tratamentul se concentreaza asupra semintelor, cantitatea de substante chimice folosite este mult redusa fata de alte tipuri de tratament. 

Pe langa economia de substanta folosita efectiv pentru tratament, aplicarea acestuia direct pe seminte reduce semnificativ cantitatea de pesticide care se raspandeste in aer, ceea ce contribuie la  protejarea insectelor polenizatoare. 

Procesul de tratare a semintelor este unul industrializat, fiind necesare expertiza persoanelor specializate si masuri de siguranta si protectie. La aplicarea tratamenului asupra semintelor se folosesc echipamente de protectie specifice, resectandu-se cu atentie cantitatile recomandate de catre producatori. 

Tratamentul insecticid al semintelor ofera protectie impotriva unor daunatori precum viermele sarma, afide, gandacul ghebos.

Insecticide recomandate pentru protejarea semintelor

Tratamentul fungicid al semintelor ofera protectie impotriva unor boli precum fuzarioza, malura comuna, taciunele zburator, sfasierea frunzelor.

 

Fungicide recomandate pentru protejarea semintelor 

 

Tratamentul solului

Inainte de a cultiva semintele se poate aplica un tratament sterilizant la nivelul solului. Recomandam in acest sens Basamid granule, un sterilizant de sol cu actiune nematocida, insecticida si fungicida, Sintogrill cu actiune asupra viermilor de sarma si coropisnite si Trika Expert cu actune asupra viermilor de sarma, Buha semanaturilor si carabasul de mai.