Gandacii de bucatarie sunt printre cei mai cunoscuti daunatori care invadeaza locuinta umana. Desi nu afecteaza direct sanatatea oamenilor, nu inteapa, nu musca, nu sunt veninosi, acestia sunt printre cei mai nedoriti ”musafiri nepoftiti” ai spatiilor frecventate de oameni. Este cunoscut faptul ca o data ce gandacul de bucatarie intra in locuinta, este foarte dificil sa scapi de el, fiind una din cele mai rezistente insecte de pe planeta.
De ce sunt gandacii de bucatarie periculosi pentru oameni
Unul din motive este ca acesti gandaci, pot raspandi diferite bacterii si alti agenti patogeni care pot aduce grave probleme de sanatate oamenilor, provocand toxii-infectii alimentare, gastro-enterite, dizenterie, hepatita A si multe alte bacterii si infectii virale.
In plus, gandacii pot provoca alergii prin expunerea prelungita la ei. Persoanele cu afectiuni bronsice prezinta un risc crescut de alergie la acesti daunatori. Reactiile alergice pot deveni grave si necesita tratament.
Unde se ascund gandacii de apartament:
– Sub pardoseala din lemn
– Sub sau in spatele electrocasnicelor: frigider, aragaz, cuptor cu microunde, robot de bucatarie
– In interiorul dulapurilor sau in crapaturile din acestea
– In scurgerile din podea, robinete, prize de gaz, tevi pentru incalzire, tablouri electrice
– In cutii de carton, teancuri de hartie, spatii de depozitare a hranei animalelor de companie
– Zone in care se afla materiale de constructie aruncare (cum ar fi molozul)
– Gunoi
Specii de gandaci de bucatarie
Gandacii de bucatarie fac parte din familia Blattodea, un ordin de insecte ce au ca si caracteristici forma alungita, ovala a corpului, puternic turtit dorsoventral. Marimea corpului poate varia intre 2 si 100 mm, in functie de specie. Exista in total peste 4000 de specii de gandaci, insa in apropierea locuintelor umane sunt de obicei 3 specii care pot fi identificate:
– Gandacul negru de bucatarie (Blatta orientalis), care ajunge la o lungime de 18 – 30 mm, are culoarea maro-negru (aproape negru). Prefera locurile umede si intunecoase, fiind activ cu precadere noaptea
– Gandacul galben de bucatarie (Blattella germanica) are lungimea de 9 – 18 mm, culoare galbuie cu nuante brune si are doua dungi brune paralele. O trasatura aparte a acestei specii este reprezentata de antenele mai lungi decat corpul. El prefera zonele umede si calde.
– Gandacul rosu de bucatarie (Periplaneta americana) are o lungime cuprinsa intre 28 si 44 mm si o culoare maro-rosiatica. Pe langa colorit, acesta se deosebeste de alte tipuri de gandaci prin faptul ca are corpul lucios.
Solutii pentru a scapa de gandacii de bucatarie
Gandacii de bucatarie se hranesc cu resturi vegetale si animale, dar pot supravietui perioade foarte lungi fara a se hrani, ceea ce ii face foarte dificil de eradicat. In plus, dimensiunile lor le permit sa se strecoare prin locuri greu accesibile. Cert este ca daca ai vazut un gandac in casa, cu siguranta sunt mai multi si va fi dificil sa scapi de ei fara solutii special concepute pentru eliminarea acestui tip de insecta daunatoare.
Tine minte ca gandacii de bucatatrie au capacitatea de a dezvolta imunitate la tratamentele nereusite si sunt niste insecte care au o rata de inmultire foarte ridicata. Gandacul galben de bucatarie, spre exemplu, pornind de la o singura pereche, se poate ajunge la 2-3 milioane de indivizi in 2 ani.
Capcane cu adeziv pentru gandaci
Capcanele pentru gandaci cu adeziv si atractant sunt folosite cu precadere in alimentatia publica, acolo unde este interzisa utilizarea substantelor chimice. Cu ajutorul acestor capcane se pot controla infestarile spontane si sezoniere atunci cand numarul insectelor este limitat. Capcanele se utilizeaza si ca tratament complementar tratamentelor cu insecticide.
Recomandam:
Insecticide concentrate pentru combaterea gandacilor de bucatarie
Aceste insecticide se folosesc cu precadere pentru infestatiile masive. Solutia insecticida se dilueaza cu apa, in functie de specificatiile producatorului si se aplica prin pulverizare. Sunt doua tipuri de insecticid concentrat: cu efect de remanenta, care ucide gandacii pe perioade mai lungi, si cu efect imediat, de soc.
La folosirea insecticidului este important sa se acopere uniform intreaga suprafata a incaperilor, insistandu-se pe locurile in care aceste insecte se pot ascunde, cum ar fi crapaturi din pereti, in spatele obiectelor sanitare si mobilei, si orice orificiu prin care acestea pot patrunde in locuinta.
Recomandam:
K-Othrine Profi EC 250 este un concentrat emulsionabil, miscibil cu apa si cu distilate de petrol de tip kerosene. Se recomanda in special in tratamentele de combatere a insectelor zburatoare precum: tantari, muste, molii, viespi. K-Othrine SC 7.5 Flow REDOX este un insecticid lichid sub forma de suspensie concentrata, destinat combaterii insectelor taratoare si zburatoare: musca de casa, gandacul rosu de bucatarie, gandacul american de bucatarie, musca de grajd si musca de cal. K-Othrine WG 250 este un insecticid cu spectru larg de acțiune, avand ca substanta activa deltametrin. Este conditionat sub o forma speciala de granule dispersabile in apa, ce favorizeaza o remanenta prelungita. Solfac EW 50 este un insecticid foarte puternic, avand drept substanta activa cifluthrin, folosit pentru tratament la un spectru larg de insecte. Are o remanenta de 6-8 saptamani, este biodegradabil, nu pateaza, nu lasa urme vizibile dupa aplicare si nu este inflamabil.
Insecticid Foval CE, 1L
Insecticid Foval MZ – 100 mL insecticid pentru controlul insectelor daunatoare:
Substanta activa: 9.2% Cipermetrin,11.5% Piperonilbutoxid,2.3% Tetrametrin;
Daunatori vizati: Furnici, Gandaci, Muste, Paianjeni, Purici, Tantari.
Insecticid K-Othrine Profi EC 250
Insecticid K-Othrine SC 7.5 Flow REDOX
K-Othrine WG 250, 20 gr
Solfac EW 50 – 100mL
Insecticide gel impotriva gandacilor de bucatarie
Insecticidele de tip gel anti gandaci functioneaza pe baza de atractant si au efect de ucidere in cascada, distrugand cuiburile formate. Se aplica sub forma de bobite mici. Gandacii au obiceiul de a manca pe cei morti, iar daca insecta a consumat gelul insecticid, aceasta va afecta mai multi gandaci din cuib.
Gelul insecticid este foarte practic pentru uzul caznic deoarece se aplica foarte usor, este inodor, nu este toxic pentru oameni si are o remanenta de cateva luni. Acesta se aplica direct din seringa sub forma unor bobite de dimensiunea bobului de orez, distantate una fata de alta la 1 metru. Insecticidele de tip gel anti gandaci se aplica cu precadere in bucatarie si baie, spatii preferate de catre gandaci.
Recomandam:
Max Force IC gel este un insecticid sub forma de gel cu efect de cascada, folosit pentru combaterea principalelor specii de gandaci de casa. 5 gr. de Max Force IC gel omoara in 48 de ore aproximativ 200 de gandaci prin contact direct.
Max Force IC gel, 20 grame
Metode suplimentare si preventive impotriva gandacilor de bucatarie
Dupa realizarea dezinsectiei, pentru ca aceste insecte să nu revina in locuinta, este important sa fie luate cateva masuri de preventie:
– Nu lasa farfurii nespalate sau alte resturi de mancare in chiuveta. Acestea vor atrage cu siguranta insectele nedorite
– Sigileaza recipientele in care tii mancarea, inclusiv cea a animalului de companie
– Foloseste aspiratorul cu sac de unica folosinta sau aspirator fara sac pe care sa il golesti dupa fiecare utilizare
– La curatenie insista asupra spatiilor de sub si din spatele mobilei
– Daca umiditatea din locuinta este prea mare, foloseste un dezumidificator de camera. De asemenea, nu uita sa aerisesti baia dupa ce faci baie / dus si aeriseste bucataria dupa ce gatesti.
– Scoate gunoiul cel putin o data la 48 de ore.