Cum se combate plosnita cerealelor

on
Categorii:Informatii daunatori culturi, Plosnita cerealelor

Cunoscuti de populatie sub denumirea de gandaci urat mirositori sau plosnita cerealelor, Eurygaster integriceps este o specie de gandaci originara din Asia, cu o carcasa de culoarea verde sau maronie, in functie de varsta acestora. Adultul ajunge la o lungime de 11 – 13 mm, avand corpul oval si capul triunghiular, cu antene constituite din 5 articule.

Oul acestui tip de insecte este de culoare verde la depunere, schimbandu-si culoarea pe masura ce embrionul se dezvolta. In Europa, plosnita cerealelor a aparut in anul 2010 si de atunci a cunoscut o raspandire rapida.

Sunt usor de identificat datorita mirosului pe care il emana cand se simt atacati, miros care a dus la denumirea de gandaci urat mirositori.

 

Plosnita cerealelor si oamenii

Eurygaster-maura-tanar adultAceste insecte traiesc de regula in lanurile de grau unde isi desfasoara activitatea in lunile cu temperaturi ridicate. In lunile cu temperaturi scazute, plosnita cerealelor ierneaza sub frunze, in padurile de foioase. Unii gandaci migreaza in zonele urbane, cautand refugiu in locuintele umane si devenind un factor de discomfort pentru locuitorii zonelor respective.

Plosnita cerealelor nu este periculoasa pentru oameni, nu musca, nu inteapa si nu transmite boli, prezenta lor este foarte deranjanta datorita mirosului neplacut pe care il emana si datorita faptului ca zborul lor este foarte zgomotos.

 

Combaterea plosnitelor in locuinte

Biologia plosnitei cerealelor

plosnita cerealelor depunere ouaPlosnita cerealelor dezvolta doar o generatie pe parcursul unui an. Cum am precizat anterior, insectele ajunse la maturitate ierneaza in frunzisul padurilor sau in locuintele umane, redevenind active cand temperaturile trec peste pragul de 10 grade. Cand temperatura medie se apropie de 20 de grade, aceste insecte incep migrarea masiva, vremea calda si lipsa precipitatiilor fiind factori care favorizeaza o activitate intensa a acestora.

La sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie incepe perioada copulatiei si depunerii oualor. Pentru depunerea oualelor, plosnita cerealelor prefera spicele proaspat aparute, dar se multumesc si cu burduful, frunzele si tulpinile plantelor pe care le ataca. Insecta adulta are o medie de viata de o luna de zile, iar in acest interval depune in medie 30 de oua. Daca au conditii optime, pot depune pana la 170 de oua. Perioada de incubatie este cuprinsa intre 7 si 30 de zile, in functie de conditiile climatice. Pentru a ajunge la stadiul de adult, larvele au nevoie de 30 – 40 de zile. O noua generatie de insecte adulte apare la finele lunii iulie. Acestia se hranesc pe parcursul lunii august, cand incep sa se retraga pentru perioada de iernare.

 

Plante atacate

Eurygaster integriceps - plosnita cerealelorAceata insecta ataca in special cultura de grau, dar poate ataca si alte graminee cultivate si spontane. Primele semne ale atacului acestor daunatori se pot observa inca din luna aprilie si se prelungeste pana la recoltare.
In functie de maturitate, plosnita cerealelor ataca toate partile plantelor: tulpina, frunza, spicul si boabele. Astfel, adultii iesiti din hibernare vor ataca tulpina si frunzele, iar larvele si tinerii adulti ataca spicul si boabele. Atacul propriu-zis se va face printr-o intepatura in jurul careia se va putea observa aparitia unei zone ingalbenite, dupa care zona afectata se va usca.

Activitatea acestui daunator diminueaza semnificativ calitatea productiei.

 

Combaterea plosnitei cerealelor

In momentul de fata, combaterea acestor insecte daunatoare se poate face doar prin tratament chimic, cu aparate de stropit, echipament de protectie si respectand indicatiile producatorului.