Cum se utilizează dezinfectantii

on
Categorii:Despre dezinfectanti

Dezinfectantii sunt substante antibacteriene care se aplica pe diverse suprafete si materiale cu scopul de a distruge microorganismele existente pe acestea sau de a le aduce la un nivel suficient de scazut pentru siguranta. Actiunea de dezinfectie este aplicarea tratamentului de igienizare pentru a combate microorganismele, inclusiv sporii. Dezinfectantii pot avea spectru de actiune diferit, cum ar fi efect bactericid, virulicid, fungicid sau sporicid.

Dezinfectia este necesara in mai multe industrii, de la cea sanitara, alimentara, precum si cea cosmetica. Aplicarea corecta a tratamentului de dezinfectie reduce raspandirea microorganismelor generatoare de boli si igienizeaza locatia unde a fost aplicat tratamentul.

In industria medicala, pe langa tratamentul de dezinfectie, se utilizeaza sterilizarea. Aceasta este o operatie tehnologica care prin metode fizice si chimice distruge orice forma de viata microbiala si elimina complet microorganismele.

Eficienta dezinfectantilor este influentata de mai multi factori si anume: modul de formulare al acestora, concentratia, timpul de contact, temperatura, pH-ul si duritatea apei utilizate pentru diluare unde este cazul. Din acest motiv este foarte important ca inainte de a aplica tratamentul sa se consulte indicatiile producatorului referitor la modul de aplicare. De asemenea, pentru siguranta persoanei care aplica tratamentul cu dezinfectant, este necesara utilizarea echipamentului de protectie.

In functie de modalitatea de formulare, exista trei tipuri de dezinfectanti: lichid, comprimat si pulbere.

Dezinfectantii de tip lichid

dezinfectantii lichiziSunt utilizati in actiunile de dezinfectie pentru distrugerea agentilor patogeni si a altor microorganisme, atat prin metode fizice, cat si chimice.

Exista dezinfectanti cu actiune completa, iar acestia ofera o sterilizare totala, fara a pune insa in pericol alte organisme. Trebuie stiut insa ca nu se poate obtine o igienizare completa a unui spatiu. Bacteriile sunt cei mai rezistenti factori patogeni, acestea putand avea o rezistenta crescuta la tratamentele cu substante chimice. Insa utilizarea corecta si frecvanta a dezinfectantilor ofera protectie sigura impotriva microorganismelor.

Dezinfectantii de tip lichid se pot utiliza fie diluati in apa, fie direct in formula in care sunt ambalati. In ambele instante este esentiala cunoasterea modului de aplicare a acestora pentru o operatiune de dezinfectie eficienta, dar si pentru protectia celui care aplica tratamentul.

Dezinfectantii de tip comprimat

dezinfectantii comprimatDezinfectantii de tip comprimat sunt utilizati cu precadere pentru tratarea apei si sunt bazati pe clor. Clorul este frecvent utilizat pentru dezinfectarea apei, eliminand prin actiunea sa majoritatea bacteriilor si virusilor prezenti in apa.

Comprimatele sau tabletele de clor pot fi folosite pentru tratarea apei potabile, dar si pentru tratarea apei utilizate in gospodarie. Aceste tablete se pot folosi spre exemplu pentru puturi sau alte surse de apa, piscine si stranduri, clorul reducand semnificativ numarul de microorganisme prezente pana ce acesta ajunge la un nivel sigur pentru consumul uman.

Cantitatea de apa folosit pentru dizolvarea tabletelor difera de la un producator la altul, dar si in functie de scopul cu care se va utiliza dezinfectantul, motiv pentru care este esential a se urma instructiunile de pe ambalaj.

Dezinfectantii de tip pulbere

dezinfectantii pulbereSimilar cu dezinfectantii de tip capsula, dezinfectantii pulbere contin ca substanta de baza clorul si sunt folositi pentru dezinfectarea apei, fie ea potabila, fie cea utilizata pentru dezinfectarea diferitelor materiale, cum ar fi textilele, ustensile de laborator si diferite obiecte de uz specializat sau de uz casnic.

Similar cu celelalte tipuri de dezinfectanti, la utilizarea dezinfectantilor de tip pulbere trebuie respectate instructiunile producatorului si utilizarea echipamentelor de protectie adecvate.