De ce cosideram Paulownia ”arborele minune”

on
Categorii:Cultura de arbusti, Ingrijirea plantelor

De ce Paulownia prezinta o mare valoare ornamentala? De ce acest arbore este important din punct de vedere calitativ? Cum putem combate bolile si daunatorii acestuia? Va prezentam un scurt articol care va poate raspunde la intrebarile de mai sus.

PaulowniaPaulownia, denumit si „arborele minune” este un foios cu coroana larga, luminoasa, cu frunze mari de 15-25 cm, lat-ovate, cu flori hermafrodite, campanulate, frumos mirositoare, de culoare violacee-deschis, la interior cafeniu punctate si cu doua pete-lungi, galbene. Infloritul acestui arbore incepe in luna mai. Fructele sunt capsule, ovoidale, decorative si in interior prezinta numeroase seminte mici aripate.

Provenienta si cerinte ecologice

Paulownia este un arbore exotic cu origine din China, specia este introdusa cu caracter ornamental in culturi si in gradini dendrologice.

Arborii acestei specii sunt rezistenti la seceta avand o radacina fixata puternic in pamant. Pe timpul verii ii este benefica umbra, iar iarna lumina. Prefera soluri fertile, afanate si profunde. Pawlovnia, in tinerete prezinta o crestere remarcabila de 1,5-2 m in inaltime pe an.

In conditii favorabile copacul are un ritm de crestere ridicat. Plantarea poate fi facuta atat in gradini, cat si pe terenuri productive, cu expozitie insorita (SE, S sau V). Ciclul de rotatie nu pune probleme la dezvoltarea arborelui.

Importanta acestui arbore se datoreaza calitatii lemnului, deoarece este un lemn de calitate recomandat pentru mobila, pentru obiecte de artizanat si pentru ambalaje.

Bolile si daunatori ce pot aparea la acest arbore sunt:

a) Paduchi negri – Atacul acestor daunatori apare pe mugurii plantei, fiind extrem de periculos deoarece opreste planta din crestere. Pentru combaterea acestor daunatori se poate utiliza Fastac intr-o concentratie de 12-15 ml la 16 l de apa, aplicandu-se cu un vermorel mare sau Laser 240 SC intr-o concentratie de 10 ml la 10 l apa.

b) Molia Mamestra Brassicae. Acest daunator are aripile de culoare maro si apare in intervalul mai-octombrie. Insecta zboara pe timp de noapte, fiind atrasa de lumina, de zahar si de nectar. Molia ataca frunzele si se combate eficient prin stropirea frunzelor cu Decis Expert in concentratie de 0.02% (30g/ha) si se aplica cand insectele sunt in prima faza de dezvoltare. Produsul actioneaza eficace la temperaturi cuprinse intre 18-24 grade.

c) Trialeurodes vaporariorumEste o insecta care ataca in mod special plantele ornamentale si o intalnim pe plantele din sere si din solarii. Acest daunator isi manifesta influenta negativa, sintetizand o substanta dulceaga care poata provoca mucegai de culoare negricioasa. Combaterea acestui se poate face cu Decis Expert.