Echinacea purpurea, cunoscuta ca margareta colorata

on
Categorii:Cultura de flori, De ce sa cultivam plante medicinale, Ingrijirea plantelor

Echinacea este o specie de plante din familia margaretelor, cu originile in America de Nord. Exista in total zece specii de echinacea. In Europa cel mai des intalnite sunt Echinacea angustifolia, Echinacea pallida si Echinacea purpurea. In acest articol vom vorbi despre Echinacea purpurea, cunoscuta ca margareta colorata.

Echinacea purpurea si efectele asupra sanatatii

Echinacea purpurea este recunoscuta din vremuri trecute pentru efectele sale medicinale. In trecut, indienii americani planta avea multiple utilizari pentru vindecare. Extern, o foloseau pentru rani, arsuri si intepaturi de insecte. Acestia mestecau radacina pentru dureri de gat si de dinti. Intern, Echinacea purupurea era utilizata pentru durere, tuse, crampe de stomac, muscaturi de sarpe.

Astazi, se considera ca toate partile plantei stimuleaza sistemul imunitar. Astfel, echinacea este printre cele mai intalnite tratamente naturale impotriva afectiunilor sezoniere: raceala, gripa, infectii ale tractului respirator. 

Echinacea este folosita si in tratamentul si preventia bolilor hepatice, pentru combaterea astmului, impotriva infectiilor urinare si afectiunilor bucale. 

In plus, echinacea este folosita si in tratamentul afectiunilor digestive, aceasta stimuland apetitul si secretiile salivare.

echinaceaCultivarea Echinacei purpurea

Florile de Echinacea sunt foarte frumoase, motiv pentru care multi decid sa planteze aceasta planta pentru calitatile sale estetice. Floarea de echinacea este mare, colorata si rezista mult timp de la inflorire. Planta poate ajunge la o inaltime de 120 cm si 25 de cm latime. 

Inflorescenta poate ajunge pana la 15 cm. Petalele sunt roz sau violet. Inflorirea incepe la inceputul lunii iulie si dureaza pana spre sfarsitul lunii septembrie, in anii cu temperaturi ridicate.

Cand plantam Echinacea, trebuie in primul rand sa ii gasim un loc insorit. Pamantul in care urmeaza sa se planteze trebuie sa fie afanat, sa permita apei sa circule. Radacinile pot mucegai destul de usor daca stau in sol umed.

Inmultirea plantei de Echinacea se face prin seminte si prin diviziarea tufei. Pentru germinare semintele au nevoie de multa lumina. Este important ca acestea sa nu fie acoperite de compost, doar impinse usor pentru a fi in contact cu substratul. Plantarea semintelor la loc ferit se poate face din luna martie, insa daca se doreste plantarea direct in gradina, este recomandat ca procesul sa fie inceput in luna mai, cand temperaturile sunt mai crescute.

Daca se alege inmultirea prin divizarea tufei, aceasta se poate face la sfarsitul toamnei sau la inceputul primaverii. Plantarea se va face imediat, altfel acestea nu vor supravietui.

Ingrasaminte pentru flori sanatoase

Echinacea purpurea se potriveste oricarei gradini datorita florilor mari si perioadei lungi in care aceasta ramane inflorita. 

Echinacea nu este o planta pretentioasa. Udarea moderata si curatarea periodica a frunzelor uscate sunt suficiente pentru a avea plante sanatoase.