Electroinsecticide: ce sunt si cum se utilizeaza

on
Categorii:Electroinsecticide, Gargarite, Molii, Muste, Tantari

Electroinsecticidele sunt aparate ecologice utilizate pentru combaterea insectelor daunatoare, in special cele zburatoare, cum ar fi: tantarii, mustele, moliile alimentare sau de haine, gargaritele, viespi si fluturi de noapte. Aceste aparate nu folosesc solutii chimice sau alte tratamente toxice pentru controlul insectelor zburatoare si se alimenteaza fie prin baterii, fie de la reteaua electrica.

Primul aparat electroinsecticid a fost patentat in anul 1934 de William F. Folmer si Harrison L. Chapin. Pe parcursul anilor aparatele au fost imbunatatite, in special in ceea ce priveste siguranta si modul in care acestea atrag insectele.

Aceste aparate functioneaza prin atragerea insectelor vizate si capturarea sau electrocutarea lor. Insectele zburatoare sunt atrase de spectrul luminos si/sau de atractantul din aparat, iar cand ajung in suprafata de actiune, sunt fie capturate de catre adeziv, fie neutralizate prin soc electric, in functie de tipul aparatului.

In functie de modul in care functioneaza, electroinsecticidele se clasifica in urmatoarele categorii:

electroinsecticide cu banda adezivaElectroinsecticide cu banda adeziva.

Acestea combina atractantul din banda adeziva cu lumina UV, avand o eficacitate sporita impotriva insectelor. Insectele daunatoare sunt capturate pe banda adeziva a aparatului. Placa adeziva a aparatului se schimba o data la 4 saptamani. Se pot utiliza atat in spatii interioare, cat si in exterior.

electroinsecticide cu grilaj electricElectroinsecticide cu grila electrica si tuburi UV.

Lumina ultravioleta are rolul de a atrage insectele zburatoare catre grilajul electric. Acesta le da un soc electric puternic, ce neutralizeaza pe loc insecta. Tuburile UV se schimba o data la 12 luni.

Datorita designului lor din ce in ce mai bine conceput, al faptului ca nu folosesc chimicale, dar si eficacitatii sportite imotriva insectelor zburatoare, electroinsecticidele au crescut foarte mult in popularitate in ultimul timp. In plus, aceste aparate sunt sigure pentru oameni, copii si animale, intrucat grilajul electric se afla in interiorul unei carcase de plastic sau metal, care nu se afla sub tensiune electrica.

Avantajele utilizarii aparatelor electroinsecticide:

– Sunt eficiente impotriva insectelor zburatoare

– Sunt neinvazive: nu utilizeaza substante toxice sau chimice, nu sunt poluante, afectand doar insecte vizate

– Sunt inofensive pentru oameni si animale

– Nu deranjeaza auditiv sau olfactiv

– Functioneaza in permanenta, spre deosebire de insecticide care au efect temporar

– Sunt eficiente si in exterior

– Au un consum redus de energie

– Nu necesita actiuni complexe de intretinere. Trebuie doar curatat praful si insectele ucise si schimbate consumabilele.

Cum alegi aparatul electroinsecticid potrivit?

In primul rand, la alegerea aparatului pentru combaterea insectelor daunatoare trebuie sa se aiba in vedere spatiul in care va fi utilizat. Indiferent daca doriti sa folositi aparatul la interior sau la exterior, trebuie sa alegeti un aparat care sa acopere suprafata necesara pentru ca acesta sa aiba efectul dorit.

Unde se pot utiliza electroinsecticidele?

Unul din marele avantaje ale acestor aparate este ca se pot utiliza in majoritatea spatiilor, in special cele unde nu se pot folosi tratamentele insecticide clasice, fie ele locuinte, magazine, hoteluri, spitale, corturi, restaurante, ferme de animale, sere, depozite, dar si spatii exterioare precum terase.