Fainarea vitei de vie, prevenire si combatere

on
Categorii:Boli comune la plante, Fainare

Fainarea mai este denumita si oidium-ul vitei de vie. Prezenta sa se face remarcata in Muntenia, Dobrogea, Oltenia cat si Transilvania. In ultimii ani pagubele produse de fainare in comparatie cu mana sunt mai mari.

Agentul patogen infecteaza planta inca din luna martie, pana la sfarsitul toamnei, in momentul in care iese din vegetatie. Fainarea ataca boabele de struguri, lastarii si frunzele.

Fainarea-vitei-de-vieSimptomele isi fac prezenta atunci cand partile atacate devin albicioase, brunificandu-se mai tarziu. Seceta si fainarea, concomitent fac ca planta sa se usuce. Bobitele infestate se vor crapa, ceea ce va permite altor microorganisme sa distruga strugurii. Umiditatea din timpul toamnei, face ca fainarea sa se dezvolte in putregaiul umed, astfel ca paguba va fi mai mare.

Factorul exterior care contribuie la aparitia fainarii este caracterizata in cele mai multe cazuri de seceta (20-25 grade Celsius). Factorul exterior care poate ameliora aceasta boala este data de ploile torentiale care pot sa spele planta de sursele infectiei.

Exista soiuri care sunt sensibile la fainare ca strugurii albi care au pielita subtire, iar strugurii colorati cu pielea mai groasa sunt mai greu de afectat.

Prevenirea aparitiei acestei boli este un aspect important care trebuie practicat inca din primavara. Pentru prevenirea bolii in zonele secetoase se recomanda:
– sa se cultive soiuri rezistente;
– lastarii complet afectati trebuie indepartati si arsi;
– intretinrea lucrarilor trebuie sa se faca corespunzator;
– pentru rezistenta vitei de vie este indicata administrarea unor ingrasaminte specifice, dar se evita supradozarea azotului.

Combaterea fainarii se poate efectua pe cale chimica cu urmatoarele produse:

  • Bumper 250 EC, tratament care se aplica in timpul vegetatie atunci cand a inflorit vita de vie. Fungicidul are actiune sistematica;
  • Folicur Solo 250 EW, tratament care se aplica in timpul vegetatiei, postflorale, cand infestarea este mare;
  • Kumulus DF, tratament aplicabil in perioada de vegetatie, la aparitia primelor frunzulite si se poate continua pana la 7-10 zile, cand strugurii vor da in parg;
  • Orius 25 EW, tratament care actioneaza la nivel sistemic, se aplica in preajma infloritului si pana la indesirea boabelor pe ciorchine;
  • Shavit F 72 WDG, tratament care se aplica dupa inflorit pana la compactarea ciorchinilor;
  • Thiovit Jet 80 WG, tratament care se aplica pe toata perioada de vegetatie;
  • Topsin 70 WDG tratament care se poate aplica in perioada de vegetatie.