Gandacii de canalizare – cum sa scapi de ei

on
Categorii:Gandaci, Gandaci de bucatarie, Informatii despre daunatori, Larve

Tipuri de gandaci de canalizareGandacii de canalizare au dimensiuni mai mari fata de alti gandaci inruditi sub genul Blatta. Masculul are culoarea brun-castanie, iar femela brun-negricioasa. Aceasta specie de gandaci prefera spatiile intunecate si umede. Traseele preferate sunt in general de-a lungul sistemului de conducte, parcurgand drumul de la subsol sau din canalizare catre apartamente sau case mai vechi.

 

Gandacii de canalizare sunt gandaci din ordinul Blatta. Specia din care face este Blatta orientalis. Prefera spatiile cu umiditate ridicata sau canalizarile. Adultii pot ajunge la o lungime de 3 cm si se pot strecura prin spatii foarte mici. Patrund in locuinte prin crapaturile din pereti, in special in zona tevilor, scurgerea de canalizare, diverse cavitati si sub tocul de la usa. Aceste insecte au o varietate mare de materiale cu care se hranesc, indiferent daca sunt proaspete, alterate sau in putrefactie. Daca se inmultesc necontrolat in locuinta, specia poate sa raspandeasca mai multi virusi, imbolnavind oamenii.

Prevenirea si tratamentul recomandat in infestariile cu gandaci de canalizare:

Exista cateva metode de a reduce riscul infestarii cu aceste insecte. In primul rand, igienizarea spatiului locativ, cu precadere a baii si a bucatariei. Este importanta de asemenea pastrarea alimentelor sigilate, in vase ermetice, in frigider si congelator. Este important sa reduceti umiditatea din aer, iar pentru aceasta puteti folosi un dezumidificator din comert. Astfel, spatiul locativ cu umiditate scazuta va fi mult mai putin atragator pentru gandacii de canalizare, intrucat ei prefera locurile cu umiditate crescuta.

Recomandarea noastra este sa blocati pe cat posibil accesul gandacilor de canalizare in locuinta. Astupati crapaturile si alte puncte de acces, cum ar fi: gauri in tevi, guri de vizitare, gauri de la usi si ferestre.

Inainte de orice tratament ales trebuie sa se faca un menaj atent si trebuie eliminate resturile vegetale si animale!

Fitomag recomanda:

Insecticidele de tip gel cu o remanenta de 3-4 luni sunt o solutie extrem de eficienta in cazul infestarii cu gandaci de bucatarie si de canalizare. Gandaci sunt atrasi de atractantii continuti de insecticid de pe o raza de 5 metri, iar gandaci consuma si duc si in cuib momeala insecticida. De aici efectul cascada este capabil sa extermine intreaga populatie.

Insecticidele de tip WG sau lichide au actiune remanenta si se pot folosi in toata incaperea. Astfel ca orice insecta care va intra in contact cu substanta activa din insecticid va muri in cel mult o ora. Datorita remanentei (perioada de activitate a insecticidului) si a substantei capabile sa actioneze direct asupra sistemului nervos acesta metoda este una eficienta.

Capcanele adezive sunt o solutie utila pentru infestarea periodica cu gandaci, care ajung in locuinte prin tevi sau dintr-o zona contaminata. Atractantul este capabil sa atraga insecte de pe o raza de 5-7 metri si sa le retina pe suprafata adeziva.

O alta varianta raman spray-urile de tip aerosol, care imprastie aerosol de insecticid in toata incaperea.