Generalitati despre insecte

on
Categorii:Informatii daunatori culturi

insecte atacaInsectele reprezinta unul dintre cele mai mari si  mai diverse grupuri de animale de pe pamant, reprezentand mai mult de jumatate dintre toate organismele vii cunoscute. Se estimeaza ca insectele reprezinta peste 90% din animalele de pe planteta Pamant. Exista peste un milion de specii de insecte descrise.

Cuvantul insecta provine din latina „insectum” si inseamna segmentat. Denumirea a fost data datorita faptului ca insectele au corpul format din 21 de segmente si este diferentiat in 3 regiuni distincte: cap, toarce si abdomen.

Desi atunci cand ne gandim la insecte le asociem pe acestea cu mediul terestru, insectele se pot identifica in toate mediile de viata.

Un procent foarte mare de insecte se hranesc cu frunzele plantelor de cultura sau ale arborilor, cu muguri, flori, fructe si chiar cu lemn. Cand numarul lor este mare, aceste insecte provoaca daune in zonele de padure si pe suprafete intinse de plante cultivate, provocand pierderi enorme. Exista insa si insecte benefice, intrucat nu toate produc pagube in gradina, ba chiar ajuta, sau produc pagube nesemnificative pentru a fi luate in seama.

albinePrintre insectele care sunt benefice, cele mai cunoscute sunt cele care contribuie la polenizare. Printre acestea enumeram viespile, albinele, fluturii, și furnicile. Polenizarea are un rol major pentru sanatatea culturilor. Tocmai din acest motiv reducerea numarului de insecte polenizatoare reprezinta o mare problema actuala. Pentru a combate acest fenomen s-au creat crescatorii speciale pentru acest tip de insecte.

Un alt tip de insecte considerate mai putin daunatoare sunt insectele insectivore sau insectele care se hranesc cu alte insecte. Acestea consuma insectele care pot dauna culturile agricole sau pot compromite structurile ridicate de oameni. Afidele, de exemplu, sunt niste insecte daunatoare culturilor. Acestea sunt pe ”meniul” buburuzelor care pot fi utilizate cu succes ca mijloc pentru a reduce populatia de afide.

Anumite insecte pot sa fie daunatoare doar in stadiul de larva, insa in stadiul adult sa fie foarte utile. De exemplu larvele viermelui rosiei, Helicoverpa zea, sunt daunatoare culturilor, insa adultii sunt polenizatori importanti.

Omizile care ne ciopartesc plantele se transforma in stadiul adult in fluturi ce polenizeaza florile. Ideea este nu de a scapa definitiv de insectele daunatoare, ci de a mentine un echilibru intre numarul acestora si al celor benefice. Multi gradinari incearca sa atraga insecte benefice pentru a mentine un control asupra daunatorilor, asigurandu-se ca au in gradina anumite plante sau cultivand asa numitele plante companion.

Sa cunoastem care sunt insectele daunatoare in cuturile agricole si metodele de combatere a lor.

Acarienii

Acarienii sunt niste paianjeni de dimensiuni mici, uneori microscopice. Acestia ataca plantele in diverse stadii vegetative. Acestia ataca legumele, vita de vie, pomi fructiferi, arbori si arbusti ornamentali. Acarienii inteapa plantele si se hranesc cu sucul celular al acestora.
Afla totul despre aceste insecte in sectiunea dedicata Acarienilor din blogului nostru.

Afidele (Paduchi de plante)

Afidele sunt o familie de insecte ce cuprind paduchii de plante mici. Acestea ataca mai multe tipuri de plante, de la cereale la legume, necombaterea lor eficienta putand provioca daune considerabile. Similar acarienilor, afidele inteapa plantele si se hranesc cu seva acestora reducand astfel capacitatea de dezvoltare a plantei.
Citeste pe blogul nostru totul despre Afide.

Gandacul de Colorado

Gandacul de Colorado ataca cu culturile de cartofi, dar poate ataca si vinetele, regina noptii, culturile de tutun si rosii. Gandacul de colorado consuma organele plantelor, cea ce poate duce la compromiterea intregii culturi.
Afla de pe blogul nostru totul despre Gandacul de Colorado.

gargarite

Gargaritele

Gargaritele ataca plantele atat in stadiul de larva, cat si ca adulti. A nu se confunda gargaritele cu buburuzele (care sunt insecte folositoare). Garagaritele se hranesc cu cereale, cu plantele din gradina, dar si din livezi.
Citeste mai multe despre Gargarite pe blogul Fitomag.

Omizile

Omizile , cand sunt in stadiul de larva se hraneste cu muguri, frunze si fructe. Omizile prefera pomii fructiferi, dar se poate alimenta si cu alte plante.
Afla totul despre Omizi pe blogul nostru.

plosnita cerealelorPlosnita cerealelor

Plosnita cerealelor ataca in special cultura de grau, dar atacul se poate extinde si la alte graminee cultivate sau spontane. Aceasta ataca toate partile plantelor, in functie de maturitate.
Citeste mai multe despre Cum se combate plosnita cerealelor