Hirusor, buruiana monocotiledonata

on
Categorii:Clasificare buruieni

Hirusor poarta denumirea stiintifica de Poa annua.

Hirusor este o planta anuala, asemanatoare cu gazonul, dar cu frunze mai late si mai fine. Planta iubeste zonele umede si bogate in nutrienti. Este considerata o buruiana monocotiledonata, care poate sa creasca printre gazon. Se poate deosebi destul de usor de acesta datorita faptului ca are o crestere grupata. Planta creste in smocuri razlete in stratul de gazon, astfel ca se ofera o imagine de asamblu de gazon neingrijit sau de calitate slaba. Planta nu supravietuieste pe timp de vara, dar inainte sa se usuce lasa foarte multe seminte. Noile plante apar toamna sau primavara urmatoare, atunci cand umiditatea creste si temperatura este mai racoroasa.

Hirusorul se poate elimina manual sau prin operatiuni de scarificare si aerare, prin ruperea smocurilor pe care buruiana le formeaza. Tratamentele cu erbicide selective sunt greu de realizat, datorita inrudirii plantei cu gazonul.

Aceasta buruiana monocotiledonata germineaza pe tot parcursul anului. Frunzele adevarate sunt verzi si subtiri, putin mai late decat la gazon si ating o latime de 2-5 mm. Ligula are 2 mm in lungime este albicioasa si se termina cu un varf ascutit. Tulpina este paioasa, cu ramnificatii si cu radacini pornite de la nodurile plantei.

Floarea este formata din mai multi spiculi, are o forma ovala si alungita avand panicule laxe. Bracteele sterile ale plantei au o dimensiune mai scurta decat spicul, care este nearistat.

Combatere chimica in culturi se face cu erbicide selective ca: Adengo 465 SC, Fusilade Forte EC si Betanal Expert.