Importanta utilizarii aparaturii si echipamentului de protectie in interventii fitosanitare si dezinsectii

on
Categorii:Aparatura si echipamente de protectie
echipament de protectie

Echipamentul profesional pentru aplicarea tratamentelor de dezinsectie si dezinfectie este foarte important, deoarece contribuie la eficacitatea propriu-zisa a tratamentului aplicat. Dupa cum specifica si producatorii substantelor, randamentul produsului este direct influentat de modul in care substanta se aplica. Echipamentele se pot utiliza in interior, in spatiile locuite sau depozite, in solarii sau sere, dar si in spatii verzi, ferme de animale si zone de cultivare a plantelor.

Exista mai multe tipuri de echipamente utilizate pentru realizarea lucrarilor de dezinsectie:

Aplicatoare

Aplicatoarele

Aplicatoarele sunt pistoale utilizate pentru dozarea momelii din seringile de gel insecticid. Este vorba despre seringile cu insecticid cu ambalaj de 30 de grame. Acestea nu sunt prevazute cu aplicator, astfel că poate fi dificilă aplicarea gelului insecticid impotriva gandacilor sau furnicilor. In plus, aceste aplicatoare ajuta la evitarea contactului direct cu substanta insecticida.

Atomizatoare

Atomizatoare

Atomizatoarele sunt pulverizatoare cu motor care functioneaza pe baza de benzina. Sunt dotate cu o turbina ce genereaza presiune de aer, pentru a efectua o pulverizare foarte fina. Se utilizeaza cu precadere la exterior pentru tratamentele asupra pomilor fructiferi, culturii de vita de vie, in pepiniere, in spatiile verzi, dar si pentru tratamente de dezinsectie urbana acolo unde zona tratata este de dimensiuni mari. Nu sunt indicate pentru utilizarea in interior datorita gazelor eliminate de motor.

Pulverizatoare

pulcerizator

Pulverizatoarele sunt pompe manuale cu presiune utilizate pentru lucrari de dezinsectie si igienizare. Sunt destinate cu precadere utilizarii in spatii interioare, fie pe suprafete plane sau verticale. Datorita faptului ca pulverizarea realizata de ele nu este peliculara, nu se recomanda utilizarea in lucrari ample la exterior, avand randament de acoperire scazut.

Termonebulizatoare

termonebulizatoareDenumite si foggere, termonebulizatoarele sunt generatoare de ceata calda si se utilizeaza in tratamente pentru dezinsectii sau dezinfectii. Acestea sunt prevazute cu o turbina ce provoaca presiune de aer ce imprastie substantele. Principiul de functionare este urmatorul: substanta introdusa in aparat este vaporizata la o temperatura ridicata si transmisa intr-o temperatura mai scazuta, actiune ce produce condens sau ceata. Rezultatul este o pulverizare foarte usoara si fina, care se imprastie in aer pana la inaltimi de 30 m, ceea ce il recomanda la utilizarea la lucrari exterioare. Termonebulizatorul este foarte util, pentru ca reduce semnificativ timpul de aplicare pentru un volum mare si eficacitate sporita a tratamentului efectuat, datorita gradului ridicat de dispersie si densitatea crescuta a picaturilor.

ULV-uri

ulvULV-urile sunt aparate ce genereaza ceata rece si se recomanda utilizarea in interior, datorita faptului ca sunt mai silentioase decat termonebulizatoarele si nu produc emisii de gaze. ULV-urile produc o pulverizare foarte fina a substantei, asigurand astfel o acoperire uniforma cu o utilizare scazuta a substantei de tratament.

Pe langa utilizarea aparaturii corespunzatoare pentru tratamentul de dezinsectie, este foarte important sa se respecte dozajul si alte recomandari de aplicare ale producatorului referitoare la temperaturile la care se aplica tratamentul, la conditiile de mediu, umiditate etc.

Echipamentele de protectie

echipament de protectie lucrari dezinsectie

Pentru a evita expunerea la substantele chimice, in momentul aplicarii tratamentului este recomandata, uneori obligatorie (in functie de substantele chimice din tratament), utilizarea echipamentului special de protectie. Acesta are scopul de asigura siguranta corporala a persoanei care aplica tratamentul. Exista doua tipuri de echipament de protectie: standard si complementar.

Insecticidele, pesticidele, erbicidele si raticidele variaza in toxicitate, motiv pentru care echipamentul de protectie utilizat variaza in functie de substanta de care trebuie protejata persoana care aplica tratamentul. Cele mai comune pericole pe care le prezinta substantele chimice din tratamente sunt contactul cu pielea (substantele chimice pot fi absorbite prin piele si pot cauza reactii grave) si inhalarea (pentru tratamente sub forma de praf sau pulbere sau solutii care contin elemente volatile care pot fi toxice daca sunt inhalate in cantitati mari).

Combinezonul de protectie

Combinezonul de protectie face parte din echipamentul necesar unui prestator de servicii deratizare, dezinsectie si dezinfectie, asigurand protectia corpului impotriva contactului accidental cu substanta chimica si cu vaporii chimici. In plus, costumul asigura protectie impotriva factorilor de mediu, cum ar fi expunerea indelungata la soare in cazul efectuarea lucrarilor exterioare pe o perioada mai lunga de timp.

Manusi de protectie

manusi de protectie

Manusile au rolul de a proteja mainile persoanei care lucreaza cu substantele de tratament. Aceste sunt obligatorii inca din momentul amestecarii substantelor de tratament, protejand utilizatorul si de eventuale accidente in timpul manevrarii echipamentului, dar si pe parcursul operatiunii de dezinsectie sau dezinfectie.

Manusile de protectie pot fi confectionate din latex, nitril sau neopren. Cele din latex au costuri de productie mai reduse si confera o protectie buna, insa trebuie tinut cont de faptul ca acest material nu prezinta o protectie completa din punct de vedere chimic. Manusile de protectie din nitril pot fi utilizate pentru majoritatea tipurilor de lucrari, avand o protectie chimica buna fiind rezistente la actiunea compusilor petrolieri. Manusile din neopren sunt destinate lucrarilor care implica lucrul cu acizi, alcooli, uleiuri si baze.

Cizme de protectie

cizme protectie

Cizmele si in general incaltamintea au rolul de a proteja picioarele persoanei care efectueaza tratamentul de eventuale scurgeri ale substantelor sau de alte accidente, care pot surveni in momentul utilizarii aparaturii. Cizmele de protectie sunt confectionate din materiale rezistente din punct de vedere chimic. Spre deosebire de manusile de protectie care sunt de unica folosinta, cizmele pot fi curatate si reutilizate in cazul in care integritatea lor nu a fost compromisa de tratamentul aplicat.

Casca de protectie

ca protectie

Casca de protectie se utilizeaza cu precadere atunci cand tratamentul se aplica in zone insalubre in renovare, atunci cand exista riscul accidentelor care pot provoca rani la nivelul capului. Toate castile de protectie sunt insotite de instructiuni de utilizare si siguranta. Utilizatorul are obligatia de a citi aceste instructiuni inainte de utilizare. Casca trebuie purtata pe toata perioada prezentei in zona de lucru.

Ochelari de protectie

ochelari protectie

Ochelarii de protectie au rolul de a proteja ochii persoanei care aplica tratamentul impotriva particulelor de substante chimice, care raman in atmosfera in timpul aplicarii tratamentului. Utilizarea acestora este obligatorie in pulverizarea de substante chimice. Este importanta purtarea corecta a acestora, trebuie sa nu se miste, dar sa nu incomodeze persoana care aplica tratamentul.

Masca respiratorie

masca protectie insecticide

Acest echipament de protectie este obligatoriu in utilizarea termonebulizatoarelor sau ULV-urilor, dar si in alte lucrari de dezinsectie care implica pulverizarea de substante chimice. Masca respiratorie protejeaza plamanii si sistemul respirator al persoanei care aplica tratamentul, avand un filtru care are rolul de a filtra particulele nocive.

Mastile respiratorii sunt de trei tipuri: masti integrale, semi-masti de protectie si masti de unica folosinta.