Ingrijirea castanului comestibil si utilizarile lui

on
Categorii:Cultura de arbusti, Ingrijirea plantelor

Castanul, denumit si castan brun are denumirea stiintifica de Castanea sativa.

Castanea sativa arboreDin punct de vedere morfologic este un arbore care poate ajunge la inaltimea de 30 m. Frunzele sunt mari de 10-22 cm lungime cu marginea dintata. Fructele sunt achene globuloase si brusc acuminate, de culoare brun-inchis. Acestea se coc in luna octombrie.

Arealul natural al castanului este mediteranean, intalnit in nordul Asiei Mici si sudul Caucazului si Crimeea. In tara noastra aceasta specia exista in doua zone, in depresiunea Olteniei de nord-vest si in Baia Mare.

Din punct de vedere ecologic, castanul prefera regiunile cu climat cald si umed, nu tolereaza  ingheturi puternice. Se poate dezvolta pe soluri diverse, cu troficitate potentiala medie, preferand solurile afanate, permeabile si aerisite, formate pe roci vulcanice. Nu suporta solurile cu continut ridicat de carbonati si nici cele cu textura foarte fina.

Importanta castanului

castaneCastenele reprezinta un aliment indicat pentru persoanele care au probleme cu inima, rinichi, fiind un tonic si un reechilibrat digestiv. Pentru uz medicinal este folosita scoarta de pe ramurile tinere, cat si frunzele si florile.

Castanul are si valoare ornamentala. Este foarte apreciat si datorita formei la fructe. Lemnul de castan are o valoare economica, deoarece este frumos si durabil, folosindu-se la confectionarea mobilei, butoaielor, garduri si chiar acoperisuri. Coaja acestuie prezinta o sursa importanta de tanin.

Cultivarea castanului este recomandata intr-o gradina cu un spatiu foarte larg, deoarece va creste inalt si va avea o coroana bogata.

Inmultirea castanului se face ce prin semintele, culese din toamna.

Daunatorul adesea intalnit la castan este afida care poate ataca florile si mladitele. Insecta produce o secretie lipicioasa pe care se formeaza cu usurinta mucegaiul si ciupercile.

Pentru combaterea afidelor este indicat sa utilizam fungicide precum Mospilan, Calypso, Actara, Decis s.a.m.d.

Boala care mai poate ataca castanii este cancerul castanului.

In ceea ce priveste recoltarea castanelor, se recolteaza manual cand fructele se coc. Depozitarea se face in spatii uscate si bine aerisite.