Insecticidele sistemice si de contact

on
Categorii:Ingrijirea plantelor

Diferenta intre insectice sistemice si de contact

De cele mai multe ori atunci cand mergem sa cumparam de la fitofarmacii asa numitele leacuri chimice pentru a ne proteja gradina de boli si daunatori ne confruntam cu marile probleme. Ce sa cumparam? Ce este mai bun, sistemic sau de contact?

In urmatoarele randuri vom incerca sa va ajutam sa vedeti ce reprezinta substantele sistemice, ce reprezinta substantele de contact, momentul cand se aplica tratamentele si care este impactul asupra gradinii.

Fungicide si insecticide de contact

Sunt produse pentru protectia plantelor care impiedica aparitia bolilor si daunatorilor atat timp cat substanta acopera planta. Aceste produse ofera o protectie de 7-14 zile si aceasta perioada poate varia in functie de conditiile meteo. Dupa ploaie protectia se poate diminua sau chiar poate disparea daca dupa aplicare nu au trecut cel putin 4-6 ore de la aplicarea tratamentului.

Tratamentele cu substantele de contact devin inutile in momentul instalarii focarului de boala sau a insectelor.

Ca si avantaje ale aplicarii tratamentelor cu substante de contact se mentioneaza ca substanta nu patrunde in tesutul plantei, iar in conditii optime de clima asigura protectia necesara impotriva daunatorilor si a bolilor.

Ca si puncte slabe putem spune ca daca infectia sau infestarea cu daunatori s-a produs tratamentul este inutil, iar in anii ploiosi tratamentele se repeta dupa fiecare ploaie.

Fungicide si insecticide sistemice

Sunt produse pentru protectia plantelor. Actiunea lor nu se mai limiteaza doar la suprafata plantei protejate. Produsele sistemice penetreaza tesuturile plantei, oferind o protectie de lunga durata. Nu este afectata de conditiile meteo conditia principala cel putin 4 ore sa nu ploua dupa aplicarea tratamentului. Fungicidele sistemice blocheaza dezvoltarea bolilor daca aceasta este depistata in faza incipienta. Insecticidele sistemice omoara toti daunatorii care rod, inteapa ori incearca sa suga sucul celular, datorita faptului ca ramane mai mult timp in planta.

Ca si avantaje ale acestor susbstante sunt faptul ca stopeaza infectiile deja instalate, protectia in fata bolilor si daunatorilor este asigurata pe o perioada mai lunga de timp.

Ca si dezavantaje putem spune ca datorita faptului ca substanta penetreaza tesuturile plantei, poate ridica ingrijorari pentru sanatate. Anumite insecticide si fungicide sistemice cu o anumita substanta activa nu pot fi utilizate mai mult de 2 maxim 3 tratamente pe sezon. In caz contrar apare fenomenul de rezistenta tratamentul devenind inutil.

Inainte sa utilizati tratamentele chimice in combaterea bolilor si daunatorilor aparuti in gradina de legume este bine sa va informati despre bolile sau daunatorii plantelor care urmeaza sa le cultivati. Facand acest lucru ajungeti sa intelegeti biologia lor si asa veti face cele mai bune alegeri pentru tratamente. Puneti accent pe tratamentele de iarna, mai ales in pomicultura, unde au rol de prevenire.

Important! Folositi tratamente sistemice in prima parte a sezonului vegetativ cand agresivitatea este mai mare alternati substantele active pentru a preveni fenomenul de rezistenta si nu in ultimul rand si cel mai important aveti in vedere timpul de asteptare de la ultimul tratament pana la recoltare.