Lucrarile de toamna in sectorul agricol

on
Categorii:Cartof, Cereale, Cultura de legume, Floarea soarelui, Ingrijirea plantelor, Secara

Septembrie este luna fermierilor care au muncit pamantul si de aceea este sezonul in care trebuie culese roadele muncii. In aceasta luna, vremea va fi una acceptabila, frumoasa si buna de lucru. Lucrarile se recomanda sa fie incepute din septembrie pentru ca din luna octombrie vremea se va inrautatii.

Lucrarile realizate in aceasta luna in sectorul agricol sunt recoltarea cartofilor, sfeclei de zahar si a florii-soarelui si la rapita de ulei. Se vor efectua amendamentele de calciu, fetilizarea cu potasiu si fosfor si cu gunoi de grajd.

Semanatul rapitei poate fi continuat daca conditiile meteo vor fi adecvate. Inainte de semanat, se trateaza samanta cu Topsin 500 SC. Dupa rasarirea acesteia se aplica regulatori de crestere pentru a dezvolta rezistenta pe timp de iarna. (Stabilan).

Secara trebuie semanata in perioada 15-25 septembrie in zona colinelor si 20 septembrie – 10 octombrie in zona de campie. Infiintarea de noi trifoisti sau pajisti cultivate se incheie pana la 15 septembrie.

In caz de seceta se interzice aratura de toamna. La paioase dupa recoltare trebuie sa se faca o discuire rapida cu scopul de a inchide crapaturile pamantului. Lucrarea se face cu scopul de a nu se pierde apa imagazinata in sol.

Legumicultura poate fi continuata cu recoltarea culturilor de tomate, ardei, vinete, castraveti, varza, conopida si radacinoase. In lipsa precipitatiilor si in conditii de seceta se poate face o irigare. In ceea ce priveste ingrijirea culturilor, prima operatie este de aplicare a tratamentelor pentru a combate agentii patogeni responsabili de fainare, mana, putregai cenusiu s.am.d. Tratamentele se realizeaza la toate culturile de legume. Tratamentele recomandate sunt cu Dithane M 45, Shavit F 72 WP si Teldor SC.

Pamantul poate fi aprovizionat inca din aceasta luna cu nisip, turba, compost, mranita in scopul de a produce rasaduri in urmatoarea primavara. La sfarsit de luna poate fi plantat usturoiul tomnatic si poate fi semanat spanacul in cultura de primavara. Prazul poate fi recoltat tot in aceasta luna. Culturile de mazare, fasole, ardei, vinete trebuie defrisate si epuizate din primul ciclu.

In acesta luna daunatorii nu dispar, de aceea mare atentie la acestia. Combaterea lor trebuie efectuata prin aplicarea insecticidelor ca Decis Expert 100 EC sau Karate Zeon 50 CS. Aceste produse nu solicita perioada mare de pauza pana la consumul legumelor.

Legumele trebuie culese inainte de racirea vremii, de aceea prognoza meteo trebuie urmarita, iar caderea brumei poate duce la pierderea totala a recoltei.

Pentru combaterea buruienilor trebuie aplicate tratamente. Astfel se evita infestarea terenului cu noi cantitati de seminte care ingreuneaza conditiile de cultura pentru anii viitori. (Roundup sau Clinic Expert).

Pomicultura necesita operatiuni principale de recoltarea a fructelor, dar si plantari de toamna si tratamentele fitosanitare. Se culeg merele, perele, prunele, alunele si piersicii. Se vor recolta nucile, atunci cand majoritatea acestora prezinta invelisul verde crapat. Pregatirea de plantare consta in administrarea de ingrasaminte, in principal gunoi de grajd, dar si chimice sau substante pentru dezinfectia solului. Nu trebuie lasate fructele in pomi sau pe sol, deoarece constituie locuri ideale pentru iernarea agentilor patogeni si a daunatori, iar pentru urmatorii ani ar putea deveni un pericol.

La soiurile de mar care prezinta sensibilitate la rapan, se fac tratamente cu solutii cuprice. (Zeama Boredeleza, Champ 77 WG sau Alcupral 50 PU etc).

Viticultura in luna septembrie se recolteaza strugurii de masa si cei de vin. Pe perioada culegerii este necesara o atentie sporita, deoarece recoltarea prematura poate duce la realizarea unui vin de calitate slaba.

Strugurii se pot culege atunci cand vor atinge maximul de apa si de zahar. Trebuie atentie sporita la bolile care pot aparea si cele mai frecvente sunt fainarea si putregaiul cenusiu. Se tratateaza daunatorii, care pot strica intreaga recolta. Tratamentele adecvate pentru combaterea acestora sunt cu Shavit F 72 WP si Fastac Active.

Floricultura prezinta cateva lucrari de intretinere. Se aduna frunzele uscate si care cad printre flori, arbusti ornamentali de exterior trebuie acoperiti cu o folie protectoare in timpul iernii. Se pot planta bulbi ca lalele, ghiocei, zambile, irisi, narcise si va puteti bucura de acestea in primavara urmatoare.

Relocarea sau plantarea unor plante ca arbori sau arbusti sunt indicate in acesta perioada si se pot aplica ingrasaminte.