Molii de haine

on
Categorii:Electroinsecticide, Informatii despre daunatori, Molii, Molii

Exista mai multe specii de molii de haine, toate caracterizate prin plierea aripilor lor in momentul repausului. Adultul moliei de haine are o lungime de la 6 pana la 7 mm., cu o culoare aurie si mici dungi maro.

molii 3

 Molii de haine

Adultii de molie nu sunt daunatori care provoaca daune in perioada hraniri. Problema o reprezinta larvele care ies din oua si care se hranesc cu lana, par, blana sau pene. Exista o preferinta pentru paturi, covoare din lana, articole de imbracaminte din lana sau tapiterie care nu sunt supuse unei curatari adecvate.

Larvele sunt niste omizi albe cu capete de culoare aur-brun, care isi sapa o ascunzatoare sub tesaturi, sub care incep sa se hraneasca.

Ei fac gauri neregulate in tesaturile textile, unde trec la urmatorul stadiu de pupa, in coconi ca de matase. Unele specii se folosesc de culoarea tesaturi pentru a se camufla si pentru a nu putea fi localizate in caz de pericol.

Remedii:

Fibrele de tesaturi sintetice au inceput sa reduca problema infestarii cu molii. Insa in schimb nu toate hainele sunt realizate din fibre sintetice. Pentru hainele din lana sau din blana naturala este necesara o spalare chimica si depozitarea lor in pungi de polipropilena inchise ermetic sau infasurate in hartie si depozitate in sertare. Este de preferat ca depozitarea sa se faca in camere aerisite si mai reci.

Utilizati! Capcane adezive pentru molii si atarnati-le in garderoba! De retinut ca nu toate capcanele de molie moderne miros a naftalina.

Daca sunt cuiburi de pasari sau bucati de material uitate prin casa trebuie aruncate la container in pungi inchise etans.

Covoarele curate trebuie sa fie verificate la marginea lor, pentru a se verifica daca exista larve sau coconi de molie. Se foloseste un insecticid aerosol pe toate articolele de imbracaminte, materiale texitile, covoare si cuverturi. Pe covoare insecticidul trebuie sa ajunga pe ambele fete.

Pentru prevenire, protectie si mentinere a unui tratament este necesar sa folositi capcanele cu atractanti si adezive destinate special combaterii moliilor adulte.

Fitomag recomanda: