Molustele si combaterea acestora

on
Categorii:Alti daunatori, Informatii daunatori culturi, Melci, Totul despre repelenti

 Melcii face parte din clasa Gastropoda, increngatura Mollusca. Clasa Gastropoda este cel mai numeros grup actual de moluste, cuprinde peste 90.000 de specii, adaptate atat la viata acvatica cat si la cea terestra (ex: melci de mare,scoici univalve). Majoritatea acestora au corpul protejat de o cochilie spiralata in care se poate retrage la nevoie, mai ales cand se simte amenintat din exterior. Unele specii de gasteropode au cochilia redusa sau absenta, altele prezinta o serie de formatiuni externe care le dau un aspect deosebit. O alta caracteristica a Gasteropodelor este faptul ca au cochilia formata dintr-o singura bucata. Pe masura ce animalele cresc, cochilia acestora se mareste, luand adesea forma unei spirale rasucite in jurul unui ax central.

limaxPrintre speciile de melci se deosebesc limacsii (arionidele), adica melci care nu au cochilia specifica, si melcii care prezinta pe spate o cochilie. Deoarece majoritatea speciilor terestre (de uscat) de melci se hranesc cu plante (sunt fitofage), pot produce daune considerabile in gradini si sere.

Pentru gradinarul profesionist si pentru cel amator sunt importante mai ales urmatoarele specii: melcul maro de gradina (Arion lusitanicus), limacsul negru (Arion hortensis), limacsul cenusiu (Limax maximus), limacsul Deroceras reticulatum, melcul de gradina (Cepaea hortensis), melcul roman/melcul de mar/ melcul selenar (Helix pomatia) si, pe langa acestea, in iazurile din gradini mai apar si melcii acvatici din familia Lymnaea sp.

Melcii sunt activi ziua, daca au suficienta umiditate, daca nu, ei raman nocturni. In conditii aride, limacsii secreta mult mucus, ingrosandu-si masa viscerala si protejandu-se astfel de deshidratare. Ei hiberneaza in pamant si crapaturi din sol, care sunt ferite de inghet si in care isi incetinesc procesele metabolice, intrand intr-o stare de letargie. Melcii cu cochilie se retrag in acestea pe perioada hibernarii, imperecherea melcilor are loc din a doua jumatate a verii pana in toamna. Desi melcii sunt hermafroditi, isi gasesc de obicei un partener pentru reproducere si se fertilizeaza reciproc. Ouale sunt ingropate in locuri adecvate. Evolutia embrionara depinde de temperatura si de gradul de umiditate, si dureaza intre doua si patru saptamani.

Cu ajutorul limbii lor zimtate (radula) melcii rod gauri de forma neregulata pe frunze sau alte parti ale plantei. Daca se priveste atent, in general se poate recunoaste inca dara uscata de mucus lasata de melc. In cazul unei invazii in masa, plantele devin vulnerabile din punct de vedere fiziologic si incep sa se ofileasca. In zonele roase pot aparea infectii secundare, produse de ciuperci sau bacterii.