Nematodul auriu – Globodera rostochiensi

on
Categorii:Alti daunatori, Informatii daunatori culturi

Acest daunator este unul foarte important deoarece produce pagube cantitative si calitative tubercului de cartof. Nematodul auriu al cartofului ierneaza sub forma de chist in sol. In afara plantei gazda aceste chisturi pot supravietui pana la 20-26 de ani. Prima naparlire are loc in interiorul oului, insecta transformandu-se in larve infestante. Dupa 2-3 saptamani de la plantarea cartofului, larvele aparute din ou patrund in radacini prin varful lor.

Dupa o perioada de hranire de inca 4-5 saptamani, larvele ajung la maturitate si se diferentiaza in masculi si femele. Activitatea larvelor incepe de la o temperatura de 10°C si se incheie la peste 25°C. Insecta prefera solurile aerisite, cu umiditate moderata.

Ataca in general partea subterana a plantelor. Desi atacul este vizibil si pe partile aeriene unde pe frunzele etajelor superioare apar pete brune. Plantele atacate au o dezvoltare slaba, tuberculii raman mici. Un atac puternic duce la distrugerea sistemului radicular, iar plantele mor.

Combaterea chimica se poate face cu Force 1.5 G (15 kg/ha).