Pasari

on
Categorii:Informatii despre daunatori, Pasari, Pasari, Totul despre repelenti

Pe teritoriul Romaniei problema cea mai des intalnita o reprezinta porumbei care sunt obisnuiti sa aiba cuiburi in apropiere de asezariile rurale, unde exista surse de hrana si de cuibarit in abundenta. O alta problema este prezenta de pasari de talie mica si mijlocie, care nu lasa mizerie, dar in schimb isi fac cuiburile in locuri ferite in poduri si mansarde.

In anumite orase din vestul tari o problema din ce in ce mai des aparuta sunt prezenta ciorilor. Ele in afara de galagia produsa, produc pagube materiale, de culturi si lasa in urma lor foarte multa mizerie. In zonele de langa mare o problema des aparuta o reprezinta pescarusi care in cautare de mancare ajung in orase de unde fura alimente si se stabilesc pe casele oamenilor.

Porumbei

porumbel tepiPorumbelul (Columba livia) apartine familiei Columbidae. Aceasta specie de pasari este cel mai des intalnita in Europa. Porumbelul de casa (Columba livia f. domestica) este forma domesticita a acestei specii, forma intalnita in apropierea asezarilor umane, la sat si in oras. Sunt o specie numeroasa, din familia lor exista nu mai putin de 15 subspecii.

Porumbei se hranesc cu seminte si uneori cu produse din panificatie (paine). In asezarile umane lumea e obisnuita sa le dea de mancare, de aceea ei prefera aceste locuri pentru cuibarit si inmultire.

Ca si mod de viata traiesc în perechi. Ei construiesc cuibul cu materie fecala si crengute, cuib in care femelele depun oua. Acestea sunt clocite de amandoi, timp de 18 zile pe rand. Numarul lor abundent, modul lor de viata si activitatea lor pe timpul unei zile, fac din porumbel sa fie un focar de murdarie si disconfort.

Fitomag recomanda:

Controlul de pasari prin tehnici de reducere a populatiei lasa de dorit si sigur este mai putin eficient decat eliminarea surselor de hrana sau blocarea locurilor in care pasarile le aleg pentru innoptare. Ultima tehnica, cunoscuta sub numele de repelenti are menirea sa tina pasarile la distanta prin blocarea locurilor de repaus, fara a le afecta in vreun fel.

Vrabia

vrabie vrabie Sub numele de vrabii se reunesc mai multe specii din familia Passeridae, ordinul Passeriformes. Sunt specia cea mai des intalnita si frecventa care habiteaza in apropierea locuintelor. Masculii au un penaj mai strident cafeniu patat pe spate. Femelele sunt de culoare cenusie striata.

Vrabiile sunt intr-un numar mare in regiunile mai joase, ajungand sa traiasca pe langa asezari omenesti si in regiuni muntoase. Sunt pasari sedentare. Pasarile construiesc in arbori sau scorburi cuiburi sferice in care femela depune de trei ori pe an 4-5 oua alb patate. Ouale sunt clocite timp de 14 zile de ambii parinti.

Randunica

Este o specie de pasare migratoare. La sfarsit secolului al XVIII-lea s-a constatat ca aceste pasari isi petrec iarna in locuri insorite si calduroase. Randunica vaneaza din zbor, la viteze de pana la 160 km/ora. Pasarile isi fac cuib in zone locuite, mai departe de zona impadurita, dar in apropierea de surse de apa.

In aceste zone gasesc insecte pe care le vaneaza ca si sursa de hrana. Tot din aceste zone colecteaza pamant umed pentru constructia de cuib. Cuiburile sunt realizate in streasina caselor. Cuibul este realizat din pietricele mici si pamant si este captusit cu paie sau puf.

Fitomag recomanda:

Plasele de protectie anti-pasari cu scop de a captura vii pasarile pentru a putea sa fie eliberate. Totodata aceste plase blocheaza accesul pasarilor in interiorul locuintelor. Modelele de plase se comercializeaza doar la cerere! Va rugam cereti informatii!

Ciori si pescarusi

O problema din ce in ce mai des intalnita o reprezinta prezenta pasarilor de talie mare sau medie in preajma aeroporturilor, eliporturilor sau zonelor de antrenament pentru bazele militare, unde pasarile care zboara in stol sau singulare pot provoaca daune imense atat materiale, cat si umane.

Fitomag recomanda: