Plosnitele

on
Categorii:Informatii despre daunatori, Plosnite
Generalitati despre plosnitele de pat:

Ca si specie de daunatori plosnitele de pat sunt unele dintre cele mai periculoase si mai agresive insecte existente. Ele se hranesc cu sange si se ascund la adapostul intunericului, avand ore regulate de hranire.

Plosnita de pat este un parazit comun asociat inca din vechime cu împrejurimile neigienice, dar care acum incepe sa apara din nou, din ce in ce mai des, datorita cresterii numarului de calatori in zonele de tara sau in alte tari unde numarul plosnitelor incepe sa ia amploare. Un exemplu de astfel de tara este Anglia, unde anul trecut s-a semnalat o crestere a numarului de infestari cu acesti daunatori.

Plosnitele inca mai gasesc locuri in care sa isi faca cuiburi, in special in cladirile cu grad mare de ocupare, chiar daca aceste au un menaj strict si curatenie. Printre aceste tipuri de cladiri enumeram pensiuni, hoteluri, tabere de vacanta si blocuri cu apartamente. Atata timp cat exista surse de hrana, acesti daunatori vor continua sa existe. Stadiile incipiente ale plosnitelor (nimfele), sunt greu de detectat cu ochiul liber, ceea ce face greu de identificat o infestare inainte de a aparea semne legate de hranire si muscaturi.

Plosnitele adult seamana cu un disc maro mic, de aproximativ 6 mm/ lungime – de marimea unui cap de ac. Nu se pot deplasa in zbor, dar picioarele sunt bine dezvoltate si pot sa se tareasca pe toate suprafetele verticale. Ca si habitat se vor regasi mereu in preajma locurilor de dormit, de unde vor iesi sa se hraneasca la anumite ore prestabilite, la adapostul intunericului. Ouale alungite sunt cimentate in crapaturi sau fisuri aproape de gazde. Sangele de oameni este principala sursa de hrana a plosnitelor.

Tinerii seamana cu adultul si cresc pana la prima naparlire. Fiecare etapa de nimfa are nevoie de o masa plina de sange inainte de a trece la etapa urmatoare. Plosnitele complet dezvoltate, pot stagna fara hrana pana la un an de zile.

Fitomag recomanda:

Atunci cand apar infestari cu aceste daunători este important sa ceri ajutor profesional si consiliere, pentru ca exista nevoie de investigatii pentru depistarea cuiburilor si a gradului de infestare.

Cel mai important lucru este un menaj total in toata locuinta. Insectele pot fi transportate extrem de usor dintr-o locatie in alta!