Raticide: ce sunt si cum functioneaza

on
Categorii:Cum scapi de rozatoare, Soareci, Sobolani

Raticidele sunt biocide utilizate in tratamente de deratizare. Sunt cunoscute si sub denumirea de rodenticide sau, popular, “otrava pentru soareci si sobolani”. În acest articol vom discuta despre cum actioneaza acestea si cum se utilizeaza pentru rezultate optime.

sobolanEficienta raticidelor consta in substantele active pe care le contin: anticoagulatii. Acestia actioneaza prin ingestie. In functie de substanta activa, poate fi necesara o singura ingerare sau consumul substantei in mai multe randuri, pentru ca anticoagulantul sa aiba efectul dorit. Anticoagulantele blocheaza ciclul vitaminei K, inhiband capacitatea de a produce coagulari esentiale in ciclul sanguin. In plus, ingerarea unei doze mari de anticoagulant duce la lezarea capilarelor, ceea ce va crea hemoragie interna. Astfel, moartea rozatoruluii nu survine instant, ci dupa o anumita perioada de timp.

Raticidele pot contine urmatoarele substante active: coumatetralyl, brodifacoum, bromadiolona, clorofacin, difenacoum, difetialon si flocoum. Pentru utilizarea raticidelor in gaspodarii cu animalele domestice, se recomanda alegerea raticidelor care au in componenta Bitrex. Gustul amar al acestei substante va tine alte animale la distanta, in timp ce pe rozatoare le va atrage.

Tratamentele cu raticide se utilizeaza cu succes pentru combaterea soarecilor de camp, soarecilor de casa si sobolanilor. Este important, in primul rand, cunoasterea daunatorului vizat pentru a aplica tratamentul corespunzator acestuia.

raticide impotriva sobolanilorRaticide impotriva sobolanilor

Cand au mai multe optiuni la indemana, sobolanii prefera hrana proaspata, de calitate superioara. Acestia vor evita sursele de hrana de calitate inferioara sau cele contaminate. Din acest motiv este necesara alegerea unui raticid cu toxicitate crescuta si cu atractant special pentru sobolani.

 

Raticide pentru a scapa de sobolani

raticide impotriva soarecilorRaticide impotriva soarecilor

Tratamentul impotriva soarecilor trebuie mentinut cu o suplimentare continua de raticid, deoarece soarecii traiesc in comunitati numeroase. Soarecii nu sunt la fel de pretentiosi ca sobolanii in ceea ce priveste hrana, insa este necesara utilizarea unui raticid cu atractant pentru soareci pentru ca tratamentul sa aiba efectul dorit.

 

Raticide pentru a scapa de soareci

Tipuri de raticid

Raticidele se gasesc in mai multe tipuri de formulare: peleti (granule), pasta si bloc cerat. Tipul de formulare se alege in functie de locatia de tratament. Astfel, pentru spatiile unde au acces animale domestice si pasari de exemplu, nu se folosesc raticide sub forma de granule.

Pentru o aplicare sigura a raticidelor se recomanda utilizarea de statii de intoxicare. Aceste sunt concepute pentru a stoca otrava de soareci si sobolani, fara a pune in pericol copii si animalele domestice. Statiile de intoxicare, in functie de materialul din care sunt confectionate, pot fi utilizate, atat la interior, cat si la exterior.

Statii de intoxicare recomandate

Raticidele sunt cele mai eficiente tratamente impotriva infestarilor cu soareci sau sobolani. Alte metode de combatere a rozatoarelor includ capcanele adezive, capcanele mecanice si capcanele autoblocante. Mai multe informatii despre capcane puteti gasi in articolul Totul despre capcane daunatori.