Rugini

on
Categorii:Boli comune la plante, Rugini

Ruginile sunt boli produse asupra plantelor de catre ciuperci din genurile Phragmidium, Puccinia sau Uromyces. Ciupercile ataca plantele in lunile de primavara si de toamna. Rugina infesteaza mai multe specii de plante, dar nu pune in pericol supravietuirea acesteia. Atacul bolii slabeste plantele si se manifesta asupra valorii comerciale ale acestora. Atacul ciupercilor este usor de recunoscut, acestea producand pe suprafata frunzelor pete de culoare rosiatic-galbuie, iar pe spatele frunzei secretii purulente de pudra cu o coloristica de la bej la maro sau galben spre portocaliu.

Boala ataca la nivelul clorofilei din organele verzi, reducand capacitatea plantei de a realiza fotosinteza. Aceasta caracteristica slabeste planta, care nu mai dezvolta flori si fructe la capacitate normala sau sanatoase. Exista si cazuri cand atacul este agresiv si frunzele pot sa cada datorita unei infestari extinse pe suprafata mai mare. Ruginile se pot trasmite atat prin factori naturali (vant) sau prin contact cu instrumente de gradinarit. Datorita faptului ca la originea bolii se afla specii de ciuperci, boala o data ce infesteaza o noua planta se extinde rapid ca vremea este ploioasa sau frunzele plantei au fost udate in exces. Exista si sanse ca boala sa dispara complet daca conditiile sunt nefavorabile pentru dezvoltarea sporilor de ciuperca.

Boala se trateaza prin combatere chimica sau prin combatere cu substante organice. Un alt mod care poate sa previna extinderea bolii este arderea plantelor infestate cu aceasta boala.

Plante atacate: arbori, arbusti, flori, plante de apartament, legume, fructe, dar mai ales trandafirii, muscata, fuchsia, nalba, zambilele, unele conifere, menta, coacazele, fasolea, cartofii, floarea soarelui, prun, grau.

Combatere chimica in culturi se realizeaza cu fungicide ca: Systhane Plus 24 E, Bravo 500 SC, Folpan 80 WDG, Bumper 250 EC, Amistar Xtra, Artea 330 EC sau Mirage 45 EC.